Ballëm Sulltan (1457 në Dimetoka, † 1517) ishte njëri ndër themeluesit e rendit sufi të Bektashizmit.

Biografia

Redakto

Ai konsiderohet si personaliteti më i madh i Urdhrit Bektashi (themeluar nga Haxhi Bektash Veliu), predikues mistikë. Ballëm Sulltani është i njohur si "Pir i dytë". Ai u lind vitin 1457 në qytetin Dimotoka, sot Didymoticho, Greqi. Babai i tij ishte Myrsel Baba dhe nëna e tij ishte një princeshë serbe-bullgare. Ai konsiderohet si emërues i urdhrit sufi të bektashizmit, sipas Haxhi Bektash Veliut. Ai gjithashtu është konsideruar edhe si një mësues i rëndësishëm i alevizmit.

Shih edhe

Redakto

Lidhje të jashtme

Redakto