Alevianët, Alevjanët ose Alevijtë (kurde Alewi, turqisht: Alevi nga Persisht: علوی për "pasuesit e Ali") janë një grup myslimanesh nga shekullit 13-14., kthim prapa në Anadoll formuar një bashkësi fetare.

Simboli Aleviteve

Alevizmi (i quajtur edhe shpirtërore Shiizmit rrëfehet edhe njëherë apo Sufi - shia , turke : Alevîlik , persian: علویان ) është një grup fetar brenda besimtarët shiitë kombinuar me sufiste elemente të tilla si ato të tarikatit Bektashi. Alevit pretendojnë të jenë pasuesit e Muhamedit, e tij të Ehl yl-Bejtit , tij Imamëve Dymbëdhjetë, dhe pasardhës të tyre, të shenjtin Alevi dhe mjeshtri Sufi Haxhi Bektash Veliut . Ata besojnë se rruga e Haxhi Bektash Veliut është rruga e Ali ibn Ebu Talibit. Besimtarët jetojnë pothuajse tërësisht në Turqi, me minoritetet në Shqipëri, Bosnje, Bullgari, Krime, Kaukaz, Kroacia, Qipro, Greqia, Hungaria, Irani, Maqedonia, Mali i Zi, Rumania, Serbia, Tatarstani dhe diaspora turke (veçanërisht Gjermania). Alevitët janë ndër më të madhe turke, turkmen, Tatar, Azeri , Zaza, kurdë dhe komuniteteve të nën-etnike.

BurimRedakto