Bartolomeu Português (???-1669) ishte një piratë portugez që sulmoi transportin spanjoll në fund të viteve 1660; ai gjithashtu vendosi një nga grupet më të hershëm të rregullave të njohura në mënyrë popullore në piratët si "Kodi i Piratëve", i përdorur më vonë nga piratët e shekullit të 18-të, si John Phillips, Edward Low, dhe Bartholomew Roberts.

Bartolomeu Português

Mbërritja në Karaibe diku në fillim të viteve 1660, ashtu si edhe shumë të tjerë gjatë dekadës, Português operoi jashtë Campeche nga viti 1666 deri më 1669. Ai më vonë kapi një anije më të madhe spanjolle me anijen e tij prej katër armë dhe një ekuipazh prej tridhjetë, jashtë Kubës, pasi dy sulme me mbi gjysmën e ekuipazhit të tij të vrarë ose të plagosur. Me një total prej 70,000 peso dhe një ngarkesë prej 120,000 paund fasule kakao, Português u përpoq të lundronte drejt Xhamajkës; megjithatë, për shkak të erërave të forta, ata nuk ishin në gjendje të ktheheshin në Port Royal - përkundrazi lundruan për në Kubën perëndimore.

Ndërsa anija arriti në Kepin San Antonio, ata u kapën nga tre anije luftarake spanjolle që kapën ngarkesën e tyre. Pas një stuhie të dhunshme, Português u detyrua të lundronte drejt Campeche, ku më vonë u njoh dhe u kap nga autoritetet. Ai u mbajt i burgosur në një anije spanjolle, ai u përpoq të shpëtonte duke goditur me thikë sendin me një thikë të vjedhur dhe për shkak se gjoja nuk mund të notonte, ai përdori kavanoza vere si lundrues për të notuar për në breg.

Duke udhëtuar mbi 120 milje, Português arriti në El Golfo Triste në Yucatán lindor dhe gjeti një anije për ta marrë atë përsëri në Port Royal. Pas kthimit në Campeche me 20 burra, Português kapi anijen në të cilën ai ishte mbajtur i burgosur dhe lundroi me të njëjtën sasi ngarkesash. Anija së shpejti u rrethua pranë Ishullit të Pines në brigjet jugore të Kubës, duke humbur të gjithë ngarkesën. Me ekuipazhin e tij të mbetur, Português u kthye në Port Royal para se të nisej edhe një herë. Sidoqoftë, asgjë më shumë nuk është regjistruar në Portugez pas kësaj, siç shkruante Alexandre ExquemelinBuccaneers of America, ai "bëri shumë sulme të dhunshme ndaj spanjollëve pa përfituar shumë fitime nga mbytja, sepse pashë që ai po vdiste në mjerimin më të madh në botë".