Bartholomew Roberts (17 maj 1682 - 10 shkurt 1722), i lindur John Roberts, ishte një piratë uellsian që bastisi anije nga Amerika dhe Afrika Perëndimore midis viteve 1719 dhe 1722. Ai ishte pirati më i suksesshëm i Epokës së Artë të Piraterisë siç matet nga anijet e kapura,[1] duke marrë mbi 400 çmime në karrierën e tij.[2] Ai njihet edhe si Bart i Zi (Uellsisht: Barti Ddu), por ky emër nuk u përdor kurrë në jetën e tij.[3]

Bartholomew Roberts në Ouidah me anijen e tij dhe tregtarët e kapur në sfond

Jeta e hershme

Redakto

Ai lindi John Roberts në vitin 1682 në Casnewydd-Bach,[4] midis Fishguard dhe HaverfordwestPembrokeshire, Uells. Babai i tij ishte e mundshme të ishte George Roberts.[5] Nuk është e qartë pse Roberts ndryshoi emrin e tij nga John në Bartholomew,[6] por piratët shpesh miratuan pseudonime. Ai mund të ketë zgjedhur emrin e tij të parë pas karrierës së mirënjohur Bartholomew Sharp.[7] Ai mendohet se ka shkuar në det kur ishte 13 vjeç më 1695, por nuk ka asnjë të dhënë të mëtejshme për të deri në vitin 1718, kur ai ishte pjesë i një ekuipazhi nga Barbados.[8]

Në vitin 1719, Roberts ishte anëtar në anijen skllavePrincess nën kapitenin Abraham Plumb. Në fillim të qershorit të atij viti, Princess u ankorua në Anomabu (atëherë e shkruar Annamaboa, e cila ndodhet përgjatë Bregut të Artë të Afrikës Perëndimore, Gana e sotme) kur u kap nga piratët. Piratët ishin në dy anije, Royal Rover dhe Royal James, dhe u drejtuan nga kapiteni Howell Davis. Davis, ashtu si Roberts, ishte një uellsian, me origjinë nga Milford HavenPembrokeshire. Roberts dhe disa të tjerë të ekuipazhit të Princess u detyruan të bashkohen me piratët.

Davis shpejt zbuloi aftësitë e Roberts si navigator dhe e morën për ta këshilluar atë.[9] Ai ishte gjithashtu në gjendje t'i besonte informacionit Roberts në uellsisht, duke e mbajtur atë të fshehur nga pjesa tjetër e ekuipazhit. Roberts thuhet se në fillim kishte nguruar të bëhej pirat, por së shpejti erdhi për të parë avantazhet e këtij stili të ri jetese.

Vdekja

Redakto

Kapiteni Roberts vdiq gjatë një beteje kundër kapitenit të HMS Swallow Chaloner Ogle, ku u vranë dhjetë piratë të anijes të udhëhequr nga James Skyrme dhe ky i fundit humbi këmbën e tij pasi u godit nga kanoni. Roberts vdiq nga rrushi pasi i mbet në fyt. Para se Ogle ta marrë trupin e tij, dëshira e Roberts ishte të varroset në det dhe i'u plotësua nga ekuipazhi i tij.[10]

Në kulturën popullore

Redakto

Referime

Redakto
 1. ^ Rediker p. 33.
 2. ^ Conlin, Dan (2009). Pirates of the Atlantic : robbery, murder and mayhem off the Canadian east coast (në anglisht). Halifax, N.S.: Formac Pub. ISBN 9780887807411. Marrë më 9 nëntor 2016.
 3. ^ Sanders, p. 18. "Black Bart" was coined as the title of a 20th-century poem by Welsh poet I. D. Hooson, who apparently picked that name because Johnson described Roberts as having a "black" complexion.
 4. ^ Yount p.74
 5. ^ Burl p. 55
 6. ^ Yount p.64
 7. ^ Sanders, p. 18.
 8. ^ Richards p. 20
 9. ^ Burl p. 59
 10. ^ "The life of Captain Roberts" (në anglisht).
 11. ^ The Everything Pirates Book: A Swashbuckling History of Adventure, Page 228, Barbara Karg, Arjean Spaite, 2007