fizikën bërthamore , bashkëveprimi i forte, forca e fortë, ose forca e ngjyrës, është forca që mban kuarket dhe gluonet së bashku të cilat formojnë protonet dhe neutronet. Bashkëveprimi i fortë është një nga katër bashkëveprimet themelore, së bashku me gravitetin, forcën elektromagnetike dhe bashkëveprimin e dobët.

Fjala e forte përdorët për të treguar se bashkëveprimi i fortë është forca më e fortë ne krahasim me tri forcat e tjera; Fuqia e fushës është 100 here më e fortë se forca elektromagnetike, pra 1013 herë më e madhe se forca e dobët, dhe rreth 1038 herë më e fortë se forca e gravitacionit.

Forca e forte ka si thërrmija mediatore gluonet, të cilat veprojnë mbi kuarket, antikuarket, si dhe mbi vetë gluonet. Kjo jepet ne mënyre te detajuar nga teoria e kromodinamikes kuantike (KDK).


ReferimeRedakto

Lexime te metejshmeRedakto

  • Griffiths, David J. (1987). Introduction to Elementary Particles. John Wiley & Sons.  0-471-60386-4.
  • Kane, Gordon L. (1987). Modern Elementary Particle Physics. Perseus Books.  0-201-11749-5.
  • Morris, Richard (2003). The Last Sorcerers: The Path from Alchemy to the Periodic Table. Washington, D.C.: Joseph Henry Press.  0-309-50593-3.
  • Halzen, Francis; Martin, Alan D. (1984), Quarks and Leptons: An Introductory Course in Modern Particle Physics, John Wiley & Sons,  0-471-88741-2

Lidhje te jashtmeRedakto