Bato [1] ishte një figurë në mitologjinë e lashtë greke dhe ilire. Bato ishte dëshmitar i vjedhjes së bagëtisë së Apolonit nga ana e Hermesit, në Maenalus (Arcadia).

Hermesi e kthen Baton në gur - Gdhendje nga Johann Wilhelm Bauer për librin "Metamorfozat" nga Ovidi, 1685

Hermes i dha një mëshqerrë me kusht që Bato ta mbante vjedhjen të fshehtë. Pasi u kthye i maskuar, Hermesi i ofroi të shpërblente Baton nëse ai do t'i tregonte vendndodhjen e bagëtisë; Bato e bëri këtë dhe për lakminë e tij u ndëshkua duke u kthyer në gur . [2] [3]

Galeria

Redakto

Shih edhe

Redakto
Një kategori në Wikimedia Commons përmban dokumente multimediale për Bato (mitologji).

Referime

Redakto
  1. ^ Graves, Robert (1960). The Greek Myths (në anglisht). Harmondsworth, London, England: Penguin Books. fq. s.v. Aristaeus. ISBN 978-0143106715.
  2. ^ Michael Grant, John Hazel (2004). Who's Who in Classical Mythology (në anglisht) (bot. revised). Routledge. fq. 97. ISBN 9781134509430.
  3. ^ Pierre Grimal (1991). The Penguin Dictionary of Classical Mythology (në anglisht). Penguin Books. fq. 72.