Hape menynë kryesore

Lopa është një kafshë shtëpiake e lloji të dythunddrrakëve e cila prejardhjen e ka nga lopa e egër.U zbut nga njeriu për shkak të qumështit dhe mishit. Lopa shfaqet në lloje të ndryshme. Mashkulli i lopës quhet mëzat ose dem ndërsa mashkulli i tredhur i cili zakonisht përdoret nga njeriu si kafshë për tërheqje quhet ka, ndërsa i vogli i lopës quhet viç.

Lopa
CH cow 2.jpg
Lopa zvicerane BraunviehTrychel.
Statusi i ruajtjes
E zbutur
Klasifikimi shkencor
Mbretëria: Animalia
Filumi: Chordata
Klasa: Mammalia
Rendi: Artiodactyla
Familja: Bovidae
Nënfamilja: Bovinae
Gjinia: Bos
Speciet: B. taurus
Emri binomial
Bos taurus
Linnaeus, 1758
Bovine range-2013-14-02.png
Përhapja e gjedhave
Sinonimet
  • Bos primigenius
  • Bos indicus

Raca hollandeze e lopëve hollshtajn ne shumë vende te Evropës perëndimore përbën, deri në 44% të numrit te përgjithshëm te racave, te cilat ruhen për prodhimin e qumështit.

GaleriaRedakto

Bardh e ziRedakto

Ngjyrë kafe me të bardhëRedakto

Ngjyrë kafeRedakto