Beteja e parë e Oranikut (1448)

Beteja e Parë e Oranikut u bë gjatë Luftës shqiptaro-veneciane (1447-1448), kur Republika e Venedikut lidhi aleancë me Perandorinë Osmane kundër Lidhjes së Lezhës. Forcat shqiptare mposhtën ushtrinë osmane te drejtuar nga Mustafa Pasha gjat betejës dhe dy muaj më vonë paqja u krijua mes Shqipërisë dhe Venedikut.

Beteja e parë e Oranikut (1448)
Pjesë e Lufta shqiptaro-veneciane (1447-1448)
Data 14 gusht, 1448
Vendi Dibra e sipërme, Shqipëri
Rezultati Fitojnë shqiptarët
Pjesëmarrsit në konflikt
Coa Kastrioti Family.svg Lidhja e Lezhës Flag of the Ottoman Empire (1453-1844).svg Perandoria Osmane
Komandantët dhe udhëheqësit
Skënderbeu Mustafa Pasha
Fuqia (kapaciteti)
6,000 15,000
Viktimat dhe humbjet
Disa 3,000 viktima, pesëmbëdhjetë standardet, dymbëdhjetë oficerë të lartë

SfondiRedakto

Preludi dhe betejaRedakto

Më pasRedakto

Mustafa Pasha humbi 3,000 burra si edhe u kap se bashku me 12 oficere te tij te larte. Skënderbeu mësoi nga këta oficerë se ishin venedikasit që i shtynë turqit të pushtonin Shqipërinë. Venedikasit, sapo dëgjuan për humbjen, nxituan të realizonin një paqe. Mustafa Pasha was soon ransomed for 25,000 ducats to the Ottomans.[1]

Referime dhe shënimeRedakto

  1. ^ Scanderbeg: From Ottoman Captive to Albanian Hero by Harry Hodgkison, page 89

Burime të jashtmeRedakto

  • Francione, Gennaro. Skënderbeu: Një hero modern. Trans. Tasim Aliaj. Tirana: Shtëpia botuese "Naim Frashëri", 2003. ISBN 992738758.