Bibliofilia ose bibliofilizmi është dashuria për librat, dhe ndërsa bibliofil quhet një individ që i pëlqen librat dhe i lexon e i shfleton shpesh ato. [1]

Bibliofili klasik është ai që pëlqen të lexojë, admirojë, mbledhë libra, [2] [3] dhe që shpesh mbledh një koleksion të madh dhe të specializuar. Bibliofilët zakonisht posedojnë libra që i duan ose që kanë një vlerë të veçantë, si dhe botime të vjetra me kopje të pazakonta, të autografuara dhe / ose të ilustruara. [4] "Bibliofil" është një term më i përshtatshëm për një pakicë njerëzish që janë mbledhës të librave .

Bibliofilia nuk duhet të ngatërrohet me bibliomaninë, një simptomë e mundshme e çrregullimit obsesivo-kompulsiv që përfshin mbledhjen e librave në atë masë që marrëdhëniet ndërnjerëzore ose shëndeti mund të ndikohen negativisht, dhe në të cilat thjesht fakti që një objekt fizik është libër është i mjaftueshëm që ajo të mblidhet ose të dashurohet. Disa e përdorin termin "bibliomania" në mënyrë të shkëmbyeshme me "bibliofilinë", dhe në fakt, Biblioteka e Kongresit nuk e përdor fare termin "bibliofili", por përkundrazi u referohet lexuesve të tij ose si mbledhës librash ose bibliomaniak. [5]

Shih edhe Redakto

Referime Redakto

 1. ^ "Bookwork" (në anglisht). Urban Dictionary. Marrë më 19 qershor 2019.The Urban Dictionary opines: "So fascinated by books that they don't see the world around them, thrust [sic] spending their days walking into trees, walls and anything else that is ether solid or just in the way"
 2. ^ "Is 'bookworm' positive or negative?" (në anglisht). Merriam Webster. Marrë më 18 qershor 2019.Of course, a bookworm is an insect that eats books. The term "bookworm" is often used as a metaphor to describe a voracious reader, an indiscriminate reader, or a bibliophile. In its earliest iterations, it had a negative connotation, e.g., an idler who read rather than worked. Over the years its meaning has drifted in a more positive direction. Another meaning of the phrase is "a person who pays more attention to formal rules and book learning than they merit."
 3. ^ "Bookworm". synonyms (në anglisht). Marrë më 19 qershor 2019.
 4. ^ Carter, John (1952). ABC for Book Collectors (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 21 nëntor 2017. Marrë më 2011-10-04.
 5. ^ Library of Congress

Literatura Redakto

 • Bulletin du Bibliophile (1834-) [1]. Since 1963 published by the Association Internationale de Bibliophilie.[2]
 • Richard de Bury (1902). The Love of Books: "The Philobiblon" translated by E. C. Thomas. London: Alexander Moring
 • Rugg, Julie (2006). A Book Addict's Treasury. London: Frances Lincoln  ISBN 0-7112-2685-7
 • Thomas Frognall Dibdin (1809). Bibliomania. New York, Henry G. Bohn.
 • Andrew Lang (1881). The Library. London, Macmillan & Co.
 • Stebbins, Robert A. (2013). The Committed Reader: Reading for Utility, Pleasure, and Fulfillment in the Twenty-First Century. Lanham, MD: Scarecrow.