Burgu Stadelheim

strukturë arkitekturore

Burgu Stadelheim është një nga burgjet e mëdha në Gjermani. Burgu ndodhet në distriktin Giesing në jug të Mynihut. Burgu u themelua në vitin 1894, ishte vendi i shumë ekzekutimeve, gjatë kohës së nazistëve u praktikua ekzekutimi me prerje të kokës.

Burgu Stadelheim

Të burgosuritRedakto

 • Kurt Eisner, pas sulmit në janar, u burgos deri më 14 tetor 1918.
 • Gustav Landauer, u vra më 2 maj 1919.
 • Eugen Leviné, u vra më 5 korrik 1919.
 • Ernst Toller, u burgos, 1919–1924.
 • Adolf Hitler, u burgos më 1922 për vrasjen e Otto Ballerstedt.
 • Leo Katzenberger, u ekzekutua me prerje të kokës më 2 qershor 1942.
 • Hans Scholl, antarë i Tërndafili i Bardhë, u ekzekutua më 22 shkurt 1943.
 • Sophie Scholl, antarë i Tërndafili i Bardhë, u ekzekutua më 22 shkurt 1943.
 • Christoph Probst, antarë i Tërndafili i Bardhë, u ekzekutua më 22 shkurt 1943.
 • Alexander Schmorell, antarë i Tërndafili i Bardhë, u ekzekutua më 13 korrik 1943.
 • Kurt Huber, antarë i Tërndafili i Bardhë, u ekzekutua më 13 korrik 1943.
 • Willi Graf, antarë i Tërndafili i Bardhë, u ekzekutua më 12 tetor 1943.
 • Hans Conrad Leipelt, antarë i Tërndafili i Bardhë, u ekzekutua më 19 janar 1945.
 • MOK, u burgos nga viti 2003 deri më 2004.
 • Oliver Shanti, musikant, u burgos që nga vitit 2008.
 • John Demjanjuk, kriminel i dyshuar. U burgos më 2009.
 • Gerhard Gribkowsky, u burgos më 2010.
 • Breno Borges, futbollist dhe ish-antarë i Bayern Münich. U burgos më 2012.

Statistikat e burgutRedakto

 • Madhësia: 14 hektarë
 • Kapaciteti i burgut: rreth 1,500 të burgosur
 • Numri i madh i të burgosurëve: 9 nëntor 1993 me 1,969 të burgosur