Catherine Hickson (i lindur në vitin 1955) është një vullkanologe kanadeze dikur pjesë e Geological Survey of Canada. Hickson ka hartuar dhe studiuar vullkanet e rinj në Kanada duke vlerësuar shpërthimet e tyre të kaluara dhe të ardhshme. Në vitin 2003, Hickson ishte një nga tre shkencëtarët që raportojnë për një shpërthim hipotetik në vullkanin kanadez Mount Cayley. Hickson punon në Amerikën e Jugut ku janë disa nga vullkanet më të mëdha dhe më të larta, përfshirë ato në Argjentinë, Bolivi,Kili dhe Peru. Ajo ishte krijuesi dhe udhëheqësi i Projektit Shumëkombësh të Andeve. Projekti u zhvillua nga viti 1996-2002, me Argjentinën, Bolivinë, Kili dhe Peru, duke u bashkëfinancuar nga Agjencia Kanadeze për Zhvillim Ndërkombëtar dhe vendet pjesëmarrëse. Në vitin 2002 filloi një projekt të dytë që u përqendrua në vullkanet, tërmetet dhe rrëshqitjet e tokës dhe u zgjerua për të përfshirë Ekuadorin, Kolumbinë dhe Venezuelën. Ai përfundoi në vitin 2006.  

'
Hickson duke folur, pranë një podiumi, në Universitetin e Fraser Valley
Lindi 1955
Kombësia kanadeze
Fusha vullkanologji
Institucionet TTGeo si Presidente

BotimeRedakto

 • 1995 Goward, T. and Hickson, C.J. Nature Wells Gray, 2nd edition, A visitor’s guide to the park. Lone Pine Publishing, Edmonton, 224 p.
 • 2005 Hickson, C.J. Surviving the Stone Wind: A personal Account of the May 18, 1980 Eruption of Mt. St. Helens, Tricouni Press, Vancouver BC, 96 pages.
 • 2013 Hickson C., Spurgeon T., Tilling, R., and Adam P. (2013) Factors Influencing Volcanic Hazards and the Morphology of Volcanic Landforms. In: John F. Shroder (ed.) Treatise on Geomorphology, Volume 13, pp. 219–242. San Diego: Academic Press.
 • 2013 Base Surge; Nuee Ardente; Volcanic Eruptions; Magma; Eruption Types in Encyclopedia of Natural Hazards, Peter T. Bobrowsky (editor) ISBN 978-94-007-0263-9978-94-007-0263-9
 • 2003 Stasiuk, Mark V., Catherine J. Hickson, and Taimi Mulder. "The vulnerability of Canada to volcanic hazards." Natural hazards 28.2 (2003): 563-589.
 • 2008 Stix, John, Glyn Williams-Jones, and Catherine Hickson. "Applying the COSPEC at active volcanoes." The COSPEC Cookbook: Making SO2 Measurements at Active Volcanoes, edited by: Williams-Jones, G., Stix, J., Hickson, C., IAVCEI, Methods in Volcanology 1 (2008): 121-167.
 • 1990 Hickson, Catherine J. "The May 18, 1980, Eruption of Mount St. Helens, Washington State: A synopsis of events and review of Phase 1 from an eyewitness perspective." Geoscience Canada17.3 (1990).
 • 1994 Hickson, Catherine J. "Volcanism in the Canadian Cordillera: Canada's hazard response preparedness." Volcanic ash and aviation safety: Proceedings of the first international symposium on volcanic ash and aviation safety: US Geological Survey Bulletin. Vol. 2047. 1994.
 • 1995 Hickson, Catherine J., et al. "Intraglacial volcanism in the Wells Gray–Clearwater volcanic field, east-central British Columbia, Canada." Canadian Journal of Earth Sciences 32.7 (1995): 838-851.
 • 2013 Hickson, Catherine J., T. C. Spurgeon, and R. I. Tilling. "Eruption Types (Volcanic Eruptions)." Encyclopedia of Natural Hazards. Springer Netherlands, 2013. 290-293.
 • 2000 Hickson, Catherine J. "Volcanoes and their Potentially Devastating Effects: Case Studies from the Pacific Ring-of-Fire." Prehospital and Disaster Medicine 15.S2 (2000): S49-S50.
 • 2003 STASIUK, MARK V., CATHERINE J. HICKSON, and TAIMI MULDER. "1Geological Survey ofCanada, Pacific Division, 101-605 Robson Street, Vancouver, British Columbia, V6B 5J. 1, Canada; 2 Geological Survey of Canada, Pacific Division, Pacific Geoscience Centre, Sidney, British Columbia, Canada (Received: 21 August 2001; accepted in final form: 26 February 2002)." An Assessment of Natural Hazards and Disasters in Canada 28 (2003): 563-589.
 • 2013 Hickson, Catherine J. "Base Surge." Encyclopedia of Natural Hazards. Springer Netherlands, 2013. 41-42.
 • 2000 Getsinger, Jennifer S., and Catherine J. Hickson. "Multinational Andean Project (MAP): Geological co-operation across borders." Geoscience Canada 27.3 (2000).

ReferimetRedakto

Lidhje të jashtmeRedakto