Agjencia Qendrore e Inteligjencës (SHBA)

agjencia Kombëtare e Inteligjencës e Shteteve të Bashkuara
(Përcjellë nga Central Intelligence Agency)

Central Intelligence Agency (CIA) (sq: Agjencia Qendrore e Inteligjencës) është një agjenci zbulimi e qeverisë së Shteteve të Bashkuara Amerikane, përgjegjëse për përftimin dhe shqyrtimin e njoftimeve (informacioneve) mbi qeveritë e huaja, ndërmarrjeve, dhe personave, dhe raportimin (ridërgimin) e këtyre informacioneve nëpër degëzime të ndryshme qeveritare. Funksion tjetër i CIA është të veprojë si "dorë e fshehtë" e qeverisë në angazhimin e operacioneve të fshehta, disa prej tyre mbi ligjshmerine e pasigurt ne drejtim te presidentit. Ky funksion ka shkaktuar kundërthëniet më të shumta në lidhje me CIA në jetën e saj.

Logo e CIA

Qendra kryesore e CIA gjendet në bashkinë e Langley (Langlit) të Virginia (Virgjinias) në Washington, D.C (Uashington D.C.). AQI është pjesë e Bashkesisë së Zbulimit Amerikan dhe udhëhiqet tani nga Drejtori i Zbulimit Kombëtar (Director of National Intelligence shkurt DNI). Rolet dhe funksionet e CIA janë pothuaj të njëjta me ato të MI6 të Mbretërive të Bashkuara Britanike dhe Mossad Izraelian.

Organizimi Redakto

Shtetet e Bashkuara kishin kryer aktivitete të inteligjencës që nga ditet e George Washington, por vetem pas luftës së dytë boterore ata ishin koordinuar në një bazë të gjërë-qeverisëse. Presidenti Franklin D. Roosevelt emëroi avokatin e New York-ut dhe heroin e luftës, William J. Donovan, që të jetë fillimisht si kordinator i inteligjencës, dhe pastaj, pasi që SHBA-t të hyjnë në Luften e II Boterore , në krye të Zyrës së Sherbimeve Strategjike (OSS) në vitin 1942. OSS-ja , paraardhësi i CIA-s - kishte një mandat që të mbledhe dhe analizojë informacionet strategjike. Për ta bërë një zyre të inteligjencës plotësisht funksionale, Truman nënshkroj Aktin e Sigurimit Kombetar të vitit 1947 , formimin e CIA-s. Aki i Sigurimit Kombetar e ngarkoi CIA-n me koordinimin e aktiviteteve inteligjente nacionale dhe lidhshmeritë, percaktimin dhe shperndarjen e informacionit që prekin sigurinë kombetare. Me daten 17 dhjetor, të vitit 2004, Goerge W. Bush nënshkroj një reformen e inteligjencës dhe Aktin Parandalues të Terrorizmit , e cila ristrukturoj Komunitetin e Inteligjencës duke hequr poziten e Drejtorit të Inteligjencës Qëndrore (DCI) dhe Zëvendes Drejtorin e Zbulimit Qëndror (DDCI) dhe duke krijuar pozitën e Drejtorit të Agjencisë Qëndrore të Zbulimit (CIA). Ky Akt gjithashtu krijoj pozitën e Drejtorit të Inteligjencës Nacionale (DNI), i cili mbikëqyr Komunitetin e Inteligjencës dhe Qëndres Nacionale Kuderterroriste (NCTC). -Perkthyer nga faqeja zyrtare e CIA-s : Edon Balidemaj

Vula e CIA Redakto

Përbërja Redakto

Lidhjet me agjenci të tjera Redakto

Drejtori i CIA Redakto

Veprimtari historike Redakto

Amerikë e Veriut Redakto

Evropa e Lindjes Redakto

Në Evropë në bllokun Socialist SHBA-ja ka bërë Operacione të ndryshme të cilët kanë marë informata nga Bashkimi Sovjetik dhe KGB-ja.

Zhvillimtaria e Botës Redakto

Indonezi Redakto

Kubë Redakto

me Komunistin Kuban Fidel Kastro ka qenë një problem i madh.SHBA-ja ka Bëre operacione të ndryshme për vrasjen e Fidel Kastros.Një ndër helmimet ka qenë helmimi i kllapave por Kastro e kuptoi.

Veprimtaritë e CIA pas Kubës Redakto

Kili Redakto

Nikaragua Redakto

Kundërvëniet Redakto

Mbështetje për diktatorë të huaj Redakto

Veprimtari tepër të paligjshme Redakto

Qortime për paaftësi Redakto

Trafik droge Redakto

AQI dhe kundërshtime Redakto

Raportimet e Komitetit të Kerrit Redakto

Drogat në Azi Redakto

Vrasjet Redakto

Veprimet e CIA në Irak Redakto

Burgjet e fshehta të CIA Redakto

Torturimet Redakto

Doracakete çklasifikuar të CIA Redakto

1984 Redakto

1997 Redakto

Lufta e Irakut Redakto

Të tjera Redakto

Lexime të mëtejshme Redakto

Shiko edhe Redakto

Lidhje të jashtme Redakto