Cfir

fshat në Shqipëri, në Qarkun e Fierit

Cfiri është një fshatkomunën Aranitasrrethin e MallakastrësShqipërisë.

Cfiri

Gjeografia

Redakto

Eshte nje vende me tipare kodrinore tipike i vendosur nën Kalan e Cfirit e cila është e vendosur në kodrën me të njejtin emër ( kodra e dytë ne mallakastër me një lartësi prej 657 m mbi nivelin e detit)

Kufizohet në :

Jugperëndim dhe Perëndim me fshatin Panahor

Lindje me fshatin Metoh.

Ne Jug me fshatin Aranitas

Ne veri me fshatin Ngracan dhe Ngjeqar

Fshati shtrihet kryesisht ne pllajn e kodres se Cfirit . Kryesisht kodrinor dhe i thyer, perbehet nga 8 lagje qe jan emertuar kryesisht nga mbiemratt mbizotrues.

Ne qender te fshatit ndodhet cezma dalluese karakteristike dhe shkolla fillore e fshatit " Tre Deshmoret Cfire ".

Historia

Redakto

Është një fushatë me histori ai permedet në disa dëshmi të lashta dhe shkrime antike . Duke qenë një torrë e Qytetit antik të Bylisit ai ka luajtur një rolë kryesore ne jetën e ktij qyteti si një sinjalizuese. Per kete arsye ka dhe rrenojat e vjetra te nje ngulimi . Cfiri permendet dhe ne librat e arkiologut Neritan Ceka.

Njihet si fshati i Çezmave ku pothuajse cdo lagje ka nje te till .

Demografia

Redakto

Në maksimumin e tij ai ka arritur deri në 1200 banor . Sot me zhvendosjet demografike ai ka njohur një largim masiv .

Referencat

Redakto

Grup Autoresh,. Gjeografia fizik e Shqipëris, Akademia e Shkencave . R.P.SH , Qendra e Studimeve Gjeografike, Tiran 1990]

https://www.fhf.edu.al

https://www.instat.al[lidhje e vdekur]

Shih edhe

Redakto