Constantin J. David

gazetar, regjisor gjerman

Constantin J. David (18 shkurt 1886 - 19 shkurt 1964) ishte gazetarë, producentë dhe regjisorë gjermanë.

BiografiaRedakto

Davidi ishte djali i babai spanjoll dhe nënës gjermane, ai jetoi në Konstantinopol në Turqi deri në moshën 16 vjeçare. Më parë në Gjermani, ai tregoi talentin e tij si gazetarë. Ai morri doktoraturën në Sorbonne në Paris dhe shkoi të studioj literaturë dhe artin në Berlin dhe pastaj në Mynih. Davidi punoi në një magazinë letrare deri në vitin 1918. Më 1921, ai themeloi Institutin ndërkombëtarë të arteve moderne dhe prej vitit 1922 deri më 1925, ai punoi si producent i kompanisë së filmit gjermanë Greenbaum Filme.

Karriera e filmitRedakto

Në fillim të vitit 1925, ai morri hapat e para si regjisorë i filmit me kompaninë e filmit Greenbaum Filme si producentë. Prej vitit 1929, ai u fokusua në filmin e parë italianë me zë në Torino dhe Romë. Ai bëri njëjtën gjë edhe në Spanjë.

Vitet e luftësRedakto

Luftën civile spanjolle, Davidi u largua nga vendi dhe shkoi në Turqi në vitin 1937. Gjatë luftës së dytë botërore, Davidi më së shumti kohën e tij i kaloi në Francë, pas të cilit udhëtoi në SHBA për ta vazhduar karrierën e tij të filmit.

Jeta personaleRedakto

Davidi ishte i martuar me aktoren dhe këngëtaren hungareze Käthe von Nagy dhe së bashku kanë pasur dy vajza.

FilmografiaRedakto

Viti Titulli
1925 Sündenbabel
1925 Die unberührte Frau
1926 Our Daily Bread
1926 Gräfin Plattmamsell
1926 Das Mädchen ohne Heimat
1927 Männer vor der Ehe
1928 Under Suspicion
1928 The Republic of Flappers
1929 Diary of a Coquette
1930 Liebeslied
1930 Kennst du das Land?
1931 So beginnen deine Tage
1935 La romerio del Rocio
1935 La musa y el Fénix
1948 Parole Inc.
1949 Alimony