Kjo faqe është për llojin Daucus carota që përfshin gjithë nënllojet e karrotës. Për perimen e kultivuar karrotë (Daucus carota nënlloji sativus) shiko Karrota. Për përdorime të tjera shiko Karrota (kthjellim)


Daucus carota ( lat. Daucus carota L. ) është një lloj bime në familjen Apiaceae.[1] Në këtë lloj bëjnë pjesë disa nënlloje përfshi karrotën e egër dhe karrotën (Daucus carota nënlloji sativus) e mbjellë nga njeriu dhe përdorur si perime.[2] Pjesa e ngrësnshme është rrënja zakonisht në ngjyrë portokalli, të purpurt, të kuqe, të bardhë dhe të verdhë. Njihet edhe si lule turpi (Korçë), lulehane (Nënshat).

Daucus carota
noform
noform
Daucus carota
Klasifikimi Shkencor
Mbretëria Bimë
Nënmbretëria Tracheobionta
Mbindarja Spermatophyta
Ndarja Magnoliophyta
Klasa Magnoliopsida
Nënklasa Rosidae
Rendi Apiales
Familja Apiaceae
Gjinia Daucus
Lloji D. carota


Përdorimi Redakto

Si karrota perime po ashtu edhe karrota e egër përdoren si ushqim por karrota e egër duhet ngrënë e re pasi, ndryshe nga karrota e kultivuar, po të lihet të rritet ajo drunjëzohet së shumti dhe nuk mund të përdoret si ushqim.

Karrota e egër mund të mbillet si bimë ndihmëse përkrah kultivarëve të tjerë.

Nënllojet Redakto

Si karrota e zbutur ashtu edhe ajo e egër vijnë nga Daucus carota L. Ka shumë nënlloje të Daucus carota që janë përshtatur për klima të ndryshme. Dy prej tyre vijnë nga Hollanda. D. carota nënlloji sativus ka rrënjë që mund të jenë të ngjyrave të ndryshme. Ka rrënjë më të trashë dhe më të ëmbël. D. carota nënlloji carota ka rrënjë të bardhë që nuk ndryshon në ngjyrë dhe, ndryshe nga D. carota nënlloji sativus, ka rrënjë të hollë, me shije të hidhur dhe nuk hahet.

Shiko dhe këtë Redakto

Daucus carota në projektin Commons të Wikipedias

  Commons: Apiaceae – Album me fotografi dhe/apo video dhe materiale multimediale

Burimi i të dhënave Redakto

  1. ^ "Daucus carota (DAUCA)[Overview]| EPPO Global Database". gd.eppo.int (në anglisht). Marrë më 2021-04-01.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)
  2. ^ "EPPO Global Database". gd.eppo.int (në anglisht). Marrë më 2021-04-01.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)