Dekorata e artë e shqiponjës( e njohur si Medalja e Artë e Shqiponjës në vitet 1996–2013) është një dekoratë nderi e Republikës së Shqipërisë që u jepet qytetarëve shqiptarë dhe të huaj për trimëri në luftën e armatosur dhe për veprimtari ose akte të guximit qytetar në kohë paqeje. Dekorata jepet me dekret nga Presidenti i Shqipërisë. Ky urdhër është i artë.

Dekorata e artë e shqiponjës
Jepet nga Flamuri Shqipëria
E vlefshme përpersonalitete shqiptare dhe të huaja
Jepet për"...trimëri në luftën e armatosur dhe për veprimtari ose akte të guximit qytetar në kohë paqeje."
StatusiAktive
Statistikat
Themeluar më1996
Rendi i përparësisë
Pasues (më lartë)Dekorata "Nënë Tereza"
Pasues (më poshtë)Dekorata "Pishtar i demokracisë"

Medalja e Artë e Shqiponjës (1996–2013)

Deri më tani me Medaljen e Artë të Shqiponjës nga Presidenti janë dekoruar:

2002 Redakto

 • Dilaver Radëshi, Skrapar, Ushtarak, Kolonel
 • Mestan Ujaniku, Skrapar, Komandant i parë i Çetës Skraparit
 • Niazi Çepani, Skrapar, Ushtarak, xhenjer, ish komandant në LNÇI
 • Neshat Hysi, Skrapar, Ushtarak, Gjeneral
 • Iljaz Bejko (Sevrani), Skrapar, Ish komandant në LNÇl
 • Xhevair Arapi (Spathara), Skrapar, Ish komandant në LNÇI
 • Gani Hasan Peza, Pezë, Tiranë, Luftëtar në Çetën e Pezës
 • Vath Beqir korriku, Ndroq, Tiranë, Luftëtar në Çetën e Pezës
 • Sadi Mersin Sinani, Pezë Tiranë , Luftëtar në Çetën e Pezës
 • Muharrem Hajdar Haka, Rromanat, Durrës, Luftëtar në Çetën e Pezës
 • Xhaferr Kapllan Durishti, Pezë, Tiranë, Luftëtar në Çetën e Pezës
 • Shaban Hysen Rexha, Pezë, Tiranë, Ushtarak, Kolonel,
 • Jonuz Elmaz Hakrama, Pezë, Tiranë,
 • Hekuran Banush Doci, Zanbisht, Kavajë, Bujk
 • Ymer Sadik Kurti, Ndroq, Tiranë, Ish luftëtar i Çetës Pezës
 • Hamdi Bajram Grori, Pezë, Tiranë, Ish luftëtar i Çetës Pezës
 • Sulejman Jonuz Ymeri, Pezë, Tiranë, Ish luftëtar i Çetës Pezës
 • Brigada “Komando (Rep.Ushtarak1006), Tiranë,
 • Batalionit Special “Komando”(Rep. Usht. 1005), Tiranë,
 • Pëllumb Qazimi, Ushtarak,
 • Kostaq Aleko Karoli, Ushtarak
 • Halil Ibrahim Kuçana, Kolonel
 • Vaskë Ilo Gjino, Dardhë, Korçë, Ushtarak
 • Pjetër Gurakuqi, Shkodër, atdhetar
 • Oso Kuka (Osman Bejtullahu), Shkodër,
 • Ismail Haki Nikoci,
 • Idriz Gjakova, Gjakovë,
 • Sejfi Vllamasi,
 • Nyzhet Vrioni, Berat,
 • Fehim Zavalani,
 • Ismail Lesko Progonati, Progonat, Kurvelesh, Ushtarak, Yzbash
 • Hajredin Rakip Fratari, Fratar, Mallakastër , Nëpunës, N/Prefekt
 • Ismail Sejdin Klosi, Mallakastër,
 • Nexhip Kahreman Vinçani, Korçë, Ushtarak
 • Neki Ymer Hoxhaj, Gjorm, Vlorë, Fraksionist në P.K.SH.
 • Qani Brahim Shenaj, Gjorm,Vlorë, Antifashist i orëve të para,
 • Xhafer Dajlan Xhaferaj, Gjorm, Vlorë, Antifashist i orëve të para,

2003 Redakto

 • Drejtoria e Policisë, Qarku Tiranë,
 • Akademia e Policisë “A. Zylyftari”,
 • Bajram Vesel Yzeiraj, Përmet, Oficer policie
 • Luigi Cantone, Itali, Ushtarak i lartë, Itali
 • Shaqir Tale Xhaxho, (pas vdekjes),
 • Lodewijk W. J. Tomson, Hollandë, Ushtarak i lartë, Hollandë
 • Arben Voke Kingji, Ushtarak
 • Hysen Çaush Lumani, Ushtarak
 • Florenc Sami Balla (pas vdekjes), Elbasan,
 • Hilmi Ozkok, Turqi, Ushtarak, artilier

2008 Redakto

 • Dashamir Sherif Shehu[1], Ushtarak, Kolonel
 • Frank Dod Prenga[2], Ushtarak, Kolonel
 • Garda e Republikës[3], Tiranë

2009 Redakto

 • Sindikatat të Pavarura të Shqipërisë[4]
 • Saimir Reshit Maloku[5], Tiranë
 • İlker Başbuğ[6], Turqi, Gjeneral, Shef shtabi

2010 Redakto

Burimi i të dhënave Redakto

Referimet Redakto

 1. ^ Ceremonia e dekorimit."[lidhje e vdekur] Presidenti i Republikës.
 2. ^ Njoftimi zyrtarë."[lidhje e vdekur] Presidenti i Republikës.
 3. ^ Njoftimi zyrtarë"[lidhje e vdekur] Presidenti i Republikës.
 4. ^ a b Ceremonia e dekorimit."[lidhje e vdekur] Presidenti i Republikës.
 5. ^ Presidenti Topi dekoron Shefin e Shtabit të Përgjithshëm të Turqisë."[lidhje e vdekur] Presidenti i Republikës.
 6. ^ Presidenti Topi dekoron Shefin e Shtabit të Përgjithshëm të Turqisë." Arkivuar 31 maj 2011 tek Wayback Machine Presidenti i Republikës.