Deutsche Bundesbank, fjalë për fjalë "Banka Federale Gjermane", është banka qendrore e Republikës Federale të Gjermanisë dhe si e tillë, pjesë e Sistemit Evropian të Bankave Qendrore (SEBQ). Për shkak të forcës dhe madhësisë së saj të mëparshme, Bundesbank është anëtari më me ndikim i SEBQ-së. Edhe Bundesbank edhe Banka Qendrore Evropiane (BQE) janë të vendosura në Frankfurt, Gjermani. Ndonjëherë përmendet edhe si "Buba" për Bundesbank, ndërsa shkurtimi i saj zyrtar është BBk.[1]

Deutsche Bundesbank
Deutsche Bundesbank logo.svg
Zyra qendrore Frankfurt, Hesia, Gjermani
Themeluar 1957
Prona 100% pronë e shtetit
President Jens Weidmann
Bankë qendrore e Gjermanisë (1990–akoma)
Gjermanisë Perëndimore (1957–1990)
Valuta Marka gjermane (1957-2002)
Rezervat 36 390 milionë USD
Paraprirë nga
Pasuar nga Banka Qendrore Evropiane (1999)1
Faqja zyrtare www.bundesbank.de
fn Bundesbanka ekziston akoma, por shumë funksione janë marrë përsipër nga BQE.

Bundesbank u krijua më 1957 dhe pasoi pas Bank deutscher Länder, e cila prezantoi Deutsche Mark më 20 qershor 1948. Derisa euro u fut fizikisht më 2002, Bundesbank ishte banka qendrore e ish-markave gjermane ("German Mark", e njohur ndonjëherë në anglisht si "Deutschmark").

Bundesbank u respektua shumë për kontrollin e saj të inflacionit gjatë gjysmës së dytë të shekullit të 20-të. Kjo e bëri Markun gjerman një prej monedhave më të respektuara, dhe Bundesbank fitoi ndikim indirekt të konsiderueshëm në shumë vende evropiane.

Historia e Bundesbank si një organizatëRedakto

 
Selia në Frankfurt (që nga viti 1972)

Historia e Bundesbank është e lidhur pazgjidhshmërisht me historinë e monedhës gjermane pas Luftës së Dytë Botërore. Pas shkatërrimit të plotë pas luftës, Reichsmark-i i vjetër ishte praktikisht i pavlefshëm, dhe një reformë e monedhës u zbatua në zonat e okupimit perëndimor, përfshirë Berlinin Perëndimor: më 21 qershor 1948, D-Mark, ose Deutsche Mark, zëvendësuan Reichsmark. Reforma e monedhës u bazua në ligje të miratuara nga qeveria ushtarake Aleate. Në përgatitje, Fuqitë Perëndimore krijuan një sistem të ri dy-nivelësh të bankës qendrore në zonat e okupuara; në strukturën e saj federale, ajo u modelua në Sistemin e Rezervave Federale të Sh.B.A. Ai përbëhej nga bankat qendrore të shteteve (Länder) të zonave të okupimit të Gjermanisë Perëndimore dhe deutscher i Bankës Länder në Frankfurt am Main, i cili u krijua në 1 mars 1948.

Presidentët e BundesbankRedakto

Presidentët e paraardhësve të BundesbankRedakto

Presidentët e BundesbankRedakto

  • 1958–1969: Karl Blessing
  • 1969–1977: Karl Klasen
  • 1977–1979: Otmar Emminger
  • 1980–1991: Karl Otto Pöhl
  • 1991–1993: Helmut Schlesinger
  • 1993–1999: Hans Tietmeyer
  • 1999–2004: Ernst Welteke
  • 2004: Jürgen Stark, president i përkohshëm
  • 2004–2011: Axel A. Weber
  • Që nga viti 2011: Jens Weidmann

Shiko edheRedakto

ReferimeRedakto

Lidhje të jashtmeRedakto

50°08′02″V 08°39′35″L / 50.13389°V 8.65972°L / 50.13389; 8.65972