Dhimitër Frangu (lat. Demetrio Franco; Drisht, 1443 - Trevi, 1525) ka qenë prelat kishtar,[1] bashkëpunëtor i Skënderbeut dhe historian i shekullit XV-XVI.

BiografiaRedakto

U lind në qytezën mesjetare të Drishtit nga shekulli i pesëmbëdhjetë, nga e ëma qe nip i familjes Angelus. kësodore kushëri i Pal Engjëllit. Frangu qe në shërbim të Skënderbeut si sekretar, visartar,[2] skrib, përkthyes dhe luftëtar. Shoqëroi Skënderbeun në udhëtimin e tij në Romë dhe Napoli më 1466-67; duke qenë kështu njohës i madh i jetës dhe bëmave të tij ushtarake.

Pas vdekjes së Kastriotit më 1468, Frangu u zhvendos në Tivar dhe më pas në Venedik ku shkroi në latinisht dhe botoi biografinë e komandantit arbër, botuar në shtypshkronjën e gjermanit Erhard Ratdolf 12 vjet pas vdekjes së komandantit. Vepra u titullua Gli illustri e gloriosi gesti e vittoriose imprese fatte contro i Turchi dal Signor Don Georgio Castriotto detto Scanderbeg, principe d' Epiro, e botuar edhe me titullin Comentario de le cose de' Turchi, et del S. Georgio Scanderbeg, principe d' Epyrro.

ReferimetRedakto

  1. ^ Prenushi, Mikel (1999). "Meshtari Dhimitër Frangu (Demetrio Franco) (1430 1525) luftëtar dhe historian i Skënderbeut". Phoenix. 3–4: 77–80. Arkivuar nga origjinali origjinali më 27 shkurt 2012. Marrë më 1 prill 2019.
  2. ^ D'Andrea, David Michael (2007). Civic Christianity in Renaissance Italy: The Hospital of Treviso, 1400-1530 (në anglisht). University Rochester Press. ff. 49. ISBN 9781580462396.