Stampa:Infobox nobleDhimitër Jonima (? – 1409) ishte një fisnik shqiptar nga familja Jonima . Së bashku me fisnikët e tjerë shqiptarë ai përmendet si pjesëmarrës i Betejës së Kosovës në 1389. Ai pësoi një humbje tjetër nga Perandoria Osmane menjëherë pasi forcat Osmane pushtuan Shkodrën në 1393. Pastaj ai veproi si një ndërmjetës midis tyre dhe Marco Barbadigo, burri i Helena Thopia që ishte në atë periudhë në zotërim të kështjellës së Krujës. Në 1402, si një vasal osman, së bashku me fisnikët e tjerë shqiptarë, ai luftoi së bashku me forcat e Bajazidit I në betejën e Ankarasë . Pas disfatës osmane, ai pranoi suzerencën e Republikës Veneciane si vasal të Koja Zaharia . Ai përmendet për herë të fundit në burimet në 1409 dhe supozohet se ka vdekur po atë vit. Pas vdekjes së tij, Gjon Kastrioti mori në zotërim zotërimet e Jonimës, të cilat u bënë pjesë e Principatës së Kastriotit .  Anëtarët e tjerë të familjes Jonima përmenden më vonë në rajonin e Shkodrës, megjithatë ata kurrë nuk arritën famën e Dhimitër Jonimës. Edhe shumë kohë pas vdekjes së tij, në 1431, me disfatën e Gjon Kastriotit nga forcat Osmane, tokat e marra prej tij dhe dikur i përkisnin familjes Jonima, u regjistruan nga Osmanët si vilajeti i Dhimitër Jonima. [1]

Shënime

Redakto

Emri i tij është shkruar "Demetrius Jonima", "Dimitri Jonima", "Dmitar Gonoma" dhe në shqip Dhimitër Jonima .

Referimet

Redakto

 

  1. ^ Deuxième Conférence des études albanologiques: à l'occasion du 5e centenaire de la mort de Georges Kastriote-Skanderbeg, Tirana, Volume 1 Deuxième Conférence des études albanologiques: à l'occasion du 5e centenaire de la mort de Georges Kastriote-Skanderbeg, Tirana, Universiteti Shtetëror i Tiranës. Instituti i Historisë e Gjuhësisë Authors Geōrgios Kastriōtēs (called Scanderbeg, Prince of Epirus), Scanderbeg, Universiteti Shtetëror i Tiranës. Instituti i Historisë e Gjuhësisë Publisher Université d'état de Tirana, Institut d'histoire et de linguistique, 1969 p.54