Minerali diamant është modifikim alotropik i karbonit. Diamanti është materiali më i fortë që gjendet në natyrë. Diamanti ka shkallën më të lartë të shkrirjes (3820 K ose 3547 °C).

Diamant nga AEW.
Struktura e animuar e diamantit kubik.
Brilant
Struktura e animuar e diamantit.
Diamanti Great Mogul.
Diamanti i gjelbërt.

Sipas Mohsit ai zë vendin e parë me fortësi 10. Në shtypje normale atmosferike dhe në temperaturën e dhomës ai termodinamikisht është jostabël dhe mund të shndërrohet në grafit, mirëpo ai shndërrim është shumë i ngadalshëm prandaj praktikisht diamanti konsiderohet si substancë stabël.

Në natyrë haset në dy forma kristalore: në formën kubike dhe heksagonale.Vetite e diamantit jane :ngjyra ,dendesia,fortesia,tretshmeria,shkelqimi.Ngjyra e diamantit mund te ndryshou ne varesi te tij.Mund te kete ngjyre gri te perhimte,ngjyre argjendi,etj.Diamanti esht minerali me i forte nentoksore.Ne menyre qe diamanti te mar formen qe deshirojme fuhet te punojme me shume kujdes per te.Ai nuk esht i lehte per tu tretur sepse rrjeta e tij kristalore sht shume e forte dhe shkelqimi i tij eshte jometalik.Per tu formuar nje diamant duhen me shume se 1000 vite.Nese bota vazhdon ta perdori ate pa kriter mund te mos ekzistojne me minerale.Diamanti pervec kesaj ka dhe veti kuruese ne shendersi.

Diamanti kubikRedakto

Diamanti në natyrë gati ekskluzivisht paraqitet në formën kubike. Diamanti krijohet në vullkanet e gazit, me ftohjen e shpejtë të materialit eruptiv, i cili i është nënshtruar shtypjes ekstreme. Në natyrë haset si kristal në formë të tetraedrit.

Diamanti heksagonalRedakto

Diamanti heksagonal krijohet në sasi mikroskopike gjatë goditjeve të meteoritëve në tokë. Ky lloj diamanti mund të krijohet në mënyrë artificiale.

PërdorimiRedakto

Diamanti, për shkak të fortësisë, përdoret si mjet për prerje, shpime, gërryerje dhe për lëmime.

Me prerjen dhe lëmimin e diamanteve të cilët në natyrë kanë formë jo të rregullt dhe papastërti të ndryshme fitohet brilanti i cili përdoret si stoli apo pjesë e stolive në kombinim me arin ose argjendin.

Sot rreth 40% e diamantit prodhohet në mënyrë artificiale.

Përafërsisht 49% e diamantëve vjen nga Afrika jugore dhe qendrore, po ashtu miniera të tjera janë të gjetura në Kanada, Indi, Rusi, Brazil dhe Australi. Ai gjendet në thellësi të tokës, aty ku presioni dhe temperaturat e larta i mundësojnë diamantit të formohet, dhe nxirret në sipërfaqe. Nxjerrja dhe distribuimi i diamantëve natyrale është shpesh në shënjestër të konfliktëve.