Dinastia e Progonit është njohur si familje fisnike arbërore dhe familje ndër më parat, mbajtja e tokave rreth Krujës për 26 vjet nën Perandorinë Bizantine, Despotatin e Epirit dhe Mbretëria serbe [1].

Progoni, themeluesi, mbajti titullin e archon(lord), ndërkohë që një nga bijtë e tij, Dimitri, mbajti titullin e panhypersebastos. Familja gëzonte shkallë të konsiderueshme e autonomisë.

Familja zhduket në burimet pas vitit 1216, pas vdekjes së Dhimitrit.

AnëtarëtRedakto

  • Progoni ose Archon (lord) i Krujës, (themeluesi)
    • Gjini, lord i Krujës
    • Dhimitri, panhypersebastos (lord) i Krujës

BurimiRedakto

  1. ^ The New Cambridge Medieval History: c. 1198-c. 1300, page 786: " little arbanon, shut away in the hinterland, with its main political center in Kruja, opted for a continuing attachment to the Orthodox tradition and for subjection to Epiros, as well as alliance to Serbia... "

Shih edheRedakto