Merge-arrows.svg
Ndihmoni që kjo pjesë dhe pjesa DokuFest të bashkohen në një artikull të vetëm. shtatori 2019
Merge-arrows.svg
Ndihmoni që kjo pjesë dhe pjesa Dokufest të bashkohen në një artikull të vetëm. shtatori 2019


Qyteti piktoresk i Prizrenit është vend i këndshëm për të qenë gjatë muajit gusht. Tani Dokufesti – festivali më i madh Kosovar i filmit dokumentar dhe atij të shkurtë është më i famshëm se kurrë, duke joshur jashtzakonisht shumë adhurues të filmit dhe artistë nga rajoni dhe bota. Prizrenasit, rreth 170,000 banorë, janë krenar për festivalin e tyre dhe mirëpresin mysafirët me bujarinë e tyre tradicionale pa marrë parasysh se nga janë ata.

DokufestiRedakto

Festivali Ndërkombëtar i Filmit Dokumentar dhe të shkurtë, është ngjarja më e madhe filmike në Kosovë. Festivali mbahet në gusht, në Prizrenin historik dhe pitoresk që tërheq një numër të madh të artistëve nga regjioni dhe bota.

Përveç filmave, festivali është i njohur edhe për netët plot gjallëri që pasojnë shfaqjen e filmave. Festivalin e përcjellin edhe një numër aktivitetesh si punëtori, ekspozita DokuPhoto, kampingu i festivalit, koncerte e të tjera, duke i dhënë qytetit një sharm të veçantë në të cilin do të dëshironit të jeni.

Afishe, fletushka dhe bluza me logo të Dokufestit duken në çdo skaj të qytetit, duke mos harruar kafenetë e stërmbushura me adhurues të filmit, posaçërisht në mbrëmje.

Në këtë festival vjetor filmat shfaqen dy herë në ditë në pesë kinema, tre nën qiell të hapur dhe dy ne qiell te mbyllur.

Kino KalajaRedakto

DokuFesti në edicionin e tij të 9-të, lancon kinemanë më eksperimentale dhe më të jështëzakonshme që ka ekzistuar ndonjëherë në Prizren madje edhe në Kosovë.

Duke e hulumtuar natyrën e Prizrenit dhe mundësitë filmike që i ofron ajo, është inicuar instalimi i kinemasë në pikën më të lartë të qytetit, në kala. Kino-Kalaja do të ofrojë një vizion për të gjithë ata që nuk përtojë që të ngjiten në majë të kodrës për t’u shpërblyer me pamjen më të bukur të qytetit dhe një film.Mbledhë një pjesë të adhuruesve të Prizrenit në pikën më të lartë të qytetit prej nga shihet i gjithë qyteti dhe prej nga për argëtim prizrenasit zakonisht mundohen t’i gjejnë shtëpitë e veta me gisht.Kino LumiRedakto

Kinemaja mbi lum e cila per herë të parë u shfaq në edicionin e 8-të të Dokufestit, pas mbylljes së Kinos Pro Credit e cila gjithashtu ishte nën qiell të hapur.Kino Lumi gjendet mbi lumin e bukur të Prizrenit -Lumbardhin. Kjo terheqi shumë shikues dhe vëmendje ndërkombëtare.


Kino BahçeRedakto

Kino Bahçe është kinemaja e cila i ka shërbyer Dokufestit që në ditët e para të tij, edhe atëher kur nuk kishte aq vizitorë sa ka sot. Kjo kinema është nën qiell të hapur dhe gjendet në oborrin e kinemasë së Prizrenit - Lumbardhit. Filmat shfaqen gjatë pasditës e gjerë në orët e vona të mesnatës. Veqantia e kësaj kinemaje është për arsye se në këtë kinema bëhet hapja solemne e Dokufestit.

Kino LumbardhiRedakto

Shtëpia e KulturësRedakto

DokuRedakto

Në këtë festival krahas filmave që shfaqen ka edhe shumë aktivitet tjera siq janë DokuPhoto, DokuKids,DokuDaily,DokuNights, DokuShop, DokuGreen, DokuCamp, DokuTv, DokuCity, A wall is a screen-Muri është ekran etj.


DokuPhotoRedakto

DokuPhoto është aktivitet i cili ngjan krahas ditëve të Dokufestit. DokuPhoto është ekspozitë e fotove të fotografistëve kombëtar dhe ndërkombetare ,e cia në të shumtën e rasteve bën hapjen e Dokufestit. Ekspozita e fotove zakonisht mbahet në Hamamin e Gazi Mehmet Pashës. Ndër edicionet vlen të përmendet edicioni i shtatë, ku nën qiellin e hapur të Kinemasë Lumbardhi u ekspozuan fotot e 12 fotografëve Kosovarë.Tema e këtij edicioni të DokuPhotos ishte ‘Dita e Pavarësisë’. Fotografitë e prezantuara në formë të slideshow-it janë realizuar me 17 shkurt 2008, me rastin e shpalljes së Pavarësisë së Kosovës. Fotografët pjesëmarrës : Atdhe Mulla, Visar Kryeziu, Samir Karahoda, Veton Nurkollari, Baris Karamuco, Ediz Potori, Valdrin Xhemaj, Fisnik Dobreci, Astrit Ibrahimi, Petrit Rahmani, Kushtrim Trnava dhe Armend Nimani.

DokuCampRedakto

Dokukampi është në dispozicionin e të gjithëve ,ku aty gjat mbrëmjeve Campi ndez zjarr , rreth të cilit në shoqërinë e disa kitarave, shumë të rinj përjetojn net të paharruara dhe lidhin shoqëri që zgjasin përjetësisht! Për të gjithë ata që duan të qëndrojnë sa më lirë në Prizren, Dokukampi është në dispozicionin e tyre . Nuk mungojnë as netët e gjata plot argëtimit.

DokuGreenRedakto

DokuGreen trajton temën e ambientit. Për t’u mishëruar sa më mirë me moton Doku Green, biçikletat e gjelbra jan në dispozicion për një transportim sa më ekologjik, por nuk mungon as mobilizimi për ta pastruar Lumbardhin, ku stafi i Dokufestit dhe vullnetarët shkrihën në një, qe te kotribojnë në një ambient sa më të pastër që na rrethon.DokuShopRedakto

Biletat e festivalit blihen në DokuShop, ku mund të shkoni për të përcaktuar, se cilin film doni ta shihni. Aty njëherësh mund të bleni edhe ndonjë kujtim nga Prizreni dhe ndonjë suvenir të Dokufestit

DokuCityRedakto

  • KALAJA E PRIZRENIT :

E vendosur në jug-lindje të qytetit, konsiderohet të jetë simboli i qytetit dhe një element me rëndësi në identitetin kulturor të Kosovës. E ndërtuar në një kodër të lartë, në një ambient piktoresk dhe në një pozitë jashtëzakonisht strategjike, Kalaja ngrihet mbi qytet sikurse edhe mbi luginën e thellë të Lumëbardhit dhe rrafshin e Dukagjinit. Kalaja i ka fillet e saj në periudhën e parë të qytetërimit të këtij rajoni, në parahistori, me një zhvillim të vazhdueshëm në periudhën Bizantine dhe Osmane. Është përdorur ekskluzivisht si kala deri më 1912. Kalaja tani është dukshëm e dëmtuar dhe është në listën e vendeve të World Heritage in Danger (Trashëgimia e botës në rrezik). Një rrugicë nga qendra e qytetit të shpie në kala, zgjat rreth 15 minuta ecje në këmbë, dhe ju mund të kënaqeni me pamjen e plotë të qytetit, të fotografoni apo thjesht të shikoni diellin duke perënduar.

  • Xhamia e Sinan Pashës :

Sipas përshkrimeve, Xhamia e Sinan Pashës është ndërtuar më 1615. Arkitektura e saj paraqet fuqi, kompaktësi, hir dhe elegancë. Sa i përket tipit të arkitekturës, ajo paraqet një monument të rrallë në artin Islamik. Falë pozitës, elegancës, karakteristikave masive dhe minareve të saj të bukura ajo dominon në atë pjesë të qytetit. Kupola vigane i përshtatet harmonishëm hapësirës katrore të ndërtesës. Xhamia ndodhet në një nivel më të lartë prej nga ka pamjen kah rruga kryesore e qytetit historik. Me kupolën e saj gjigante dhe me minaret elegante u bë një nga tiparet dominante arkitektonike të Prizrenit. Brendia e xhamisë është e dekoruar me dizajn gjeometrik, natyrë të qetë, derisa pjesë të tjera të mureve janë të pikturuara me ngjyra të forta e të ndritshme. Xhamia është duke u restauruar nga një organizatë turke që nga viti 2008. Veranda e cila ishte shkatërruar gjatë shekullit të fundit është rindërtuar. Një nga monumentet më tërheqëse në Prizren, Xhamia e Sinan Pashës, po bëhet hap pas hapi më madhështore e më e bukur.

  • Hamami i Gazi Mehmet Pashës :

Hamami i Prizrenit është një monument i periudhës së hershme otomane në të cilën kombinohen traditat orientale dhe lokale. Hamami është ndërtuar nga Gazi Mehmet Pasha, Sanxhak Beu i Shkodrës mbase në vitin 1573-4 p.e.s. së bashku me tërësinë e shquar arkitektonike, ndërtesa është një banjë e dyfishtë, njëra për burra dhe tjetra për gra, e ndarë me një hyrje speciale për secilën. Ajo ka hapësirat e njëjta të brendshme: pjesën për të hequr rrobat, pjesën e ngrohtë, dhe pjesën e ngrohur me banja të ndryshme të vogla. Pjesa e ngrohur ka vrima dhe kupola të vogla të mbuluara me plumb derisa zhveshtorja ka kupola të mbuluara me tjegulla ndërtesa është e ndërtuar me rrasa guri dhe gëlqere të ngurtësuar me ujë. Sipërfaqet e mureve të brendshme janë të suvatuara. Kohëve të fundit ndërtesa është duke u shfrytëzuar si muze. Aktualisht galeritë e Hamamit të gazi Mehmet Pashës po përdoren për ekspozita të pikturës apo fotografisë, promovime letrare, apo koncerte muzikore, etj.


  • Katedralja e Zonjës Ndihmëtare

Është ndërtuar në shekullin XIX (1870) nga argjipeshkvi Dario Bucciarelli, më vonë Toma Glassnovic ka ndërtuar sahat-kullën. Në planin pamor kjo kishë ka anijata shtylla; të mbuluara me hark dhe të ndara në shtylla të mbuluara me mermer. Bazuar në planin e saj, fasadës dhe hyrjeve të saj kjo është një kishë e stilit romak. Fasada e ndërtesës është nga lloje të ndryshme të gurëve, ka pesë hyrje. Kjo kishë është e famshme për afresket e saj të bukura dhe për afreskun e Skënderbeut i cili gjendet pjesën veriore të kishës. Kisha ndodhet në pjesën perëndimore të qytetit, 5 minuta ecje nga Shadërvani.

  • Kompleksi i Marashit

Kompleksi i Marashit gjendet në pjesën lindore të Prizrenit; ai paraqet një simbiozë të këndshme të trashëgimisë natyrore dhe arkitektonike. Kompleksi i Marashit krijon vazhdimësinë mes Lidhjes Shqiptare të Prizrenit dhe Kalasë së Prizrenit dhe vazhdon me grykën e bukur të Lumëbardhit. Rrapi i vjetër 400 vjeçar, dy metra i gjerë, është shembulli i vetëm i llojit të tij ë Ballkan. Në këtë kompleks paraqiten vlera monumentale të arkitekturës tradicionale dhe orientale të Prizrenit, ku ju mund të shihni edhe më tutje Xhaminë e Maksut Pashës, që daton që nga viti 1833, mauzoleun e rendit Saadi, objektin e restauruar te Mullirit të Pintolli, i cili kohëve të fundit po shfrytëzohet si restorant qumështor dhe disa shtëpi tradicionale urbane.Nga Marashi mund të vazhdohet në këmbë rrjedhës së sipërme të lumit, përderisa tani shtegu i cili vazhdon për disa milje për një ecje të këndshme buzë lumit ose për vozitje me biçikletë, është ndërtuar. Shtigjet të çojnë tek Kampi i Dokufestit, e nëse ju vazhdoni të ndiqni kalimin e gurit të bardhë, ju do të gjeni një terren perfekt për vrapim bashkë me natyrën e mahnitshme, dhe ju do të magjepseni me atë se ku do t’ju çoj fundi i saj, ju do të përfundoni në Kalanë e Prizrenit.Parku i Marashit ka një pozitë shumë të mirë në qytet. Gjendet në pjesën lindore të qytetit, pranë Lidhjes Shqiptare të Prizrenit dhe klubeve të natës. I vendosur afër qendrës së qytetit, por në të njëjtën kohë i fshehur nga turma, ky vend ju ofron juve një ambient të ngrohtë, me shtigje për vrapim që të çojnë në kala, stole, terrene sportive dhe disa kafe-restorante të vogla.

Për të arritur këtuRedakto

Nga Kosova

Mund të arrini në Prizren nga secili qytet kryesor i Kosovës më së shumti për 2 orë e gjysmë. Nga Prishtina autobusët qarkullojnë cdo 30 minuta prej orës 7.00 deri në ora 18.00 dhe anasjelltas. Nga qytetet tjera Gjakovë, Pejë autobusët për në Prizren qarkullojnë cdo 40 apo 60 minuta deri në ora 17.00. Nga Ferizaji duhet të udhëtohet për në Shtime nga ku mund të hypet në autobusat që qarkullojnë Prishtinë-Prizren. Nga Mitrovica duhet të udhëtoni në Prishtinë dhe pastaj në Prizren.


’’Është një kënaqësi e veçantë të jesh nikoqir i një ngjarjeje kulturore si DokuFesti’’.