Hape menynë kryesore

Mehmet Kraja ka lindur më 1952, në Krajë, afër LiqenitShkodrës, në Mal të Zi. Shkollimin e mesëm e kreu në Ulqin, ndërsa të lartin në Universitetin e Prishtinës. Nga viti 1974-76 ishte kryeredaktor i gazetës së studentëve “Bota e re”. Më pas punoi si gazetar dhe redaktor i kulturës në gazetën “Rilindja”. Gjatë viteve 1992-99 jetoi dhe punoi në Tiranë. Pas luftës ishte redaktor i kulturës në të përditshmet “Zëri” dhe “Koha Ditore”. Që nga viti 2002 është edhe ligjërues në Fakultetin e Arteve në Prishtinë, ku jep lëndën e skenarit të filmit. Eshtë anëtar i Akademisë së Shkencave dhe Arteve të Kosovës. Deri tani ka botuar: 12 romane, 5 përmbledhje me tregime, 10 drama dhe tre libra me kritikë dhe publicistikë, si dhe një numër tekste publicistike në shtypin e Kosovës dhe Shqipërisë.

Mehmet Kraja
Mehmet Kraja
Lindi me: 1952
Lindi në: Krajë, Tivar, Mali i Zi

BibliografiaRedakto

RomaneRedakto

 • “Gjurmë në trotuar”, Rilindja, Prishtinë 1978;
 • “Portali i perëndive të fyera”, Rilindja, Prishtinë 1980;
 • “Moti i Madh”, Rilindja, Prishtinë 1981;
 • “Udhëzime për kapërcimin e detit”, Rilindja, Prishtinë 1984; “Naim Frashëri”, Tiranë 1987;
 • “Sëmundja e ëndrrave”, Rilindja, Prishtinë 1987;
 • “Net bizantine”, Rilindja, Prishtinë 1990;
 • “Muri i mjegullës”, Toena, Tiranë 1998;
 • “Edhe të çmendurit fluturojnë”, Onufri, Tiranë 2004;
 • “Im atë donte Adolfin”, Onufri, Tiranë 2005.
 • "Selvitë e Tivarit", Onufri, Tiranë 2008
 • "Hotel Arbëria", Onufri, Tiranë 2010
 • "E zeza dhe e kuqja", Onufri, Tiranë 2015

TregimeRedakto

 • “Dritat e mesnatës”, “Rilindja”, Prishtinë 1974;
 • “Vdekja pa emër”, “Eurorilindja”, Tiranë 1995; “Dukagjini”, Pejë 1996;
 • “Portat e qiellit”, “Toena”, Tiranë 1996; “Buzuku”, Prishtinë 1997;
 • “Njëzet tregime për kohën e shkuar”, “Dukagjini”, Pejë 2001;
 • “Hija e qershisë nën dritën e hënës”, Toena”, Tiranë 2006.

DramaRedakto

 • “Tri drama” (“Princi i hijeve”, “Onufri i Neokastrës”, “Hëna prej letre”), “Rilindja”, Prishtinë 1987;
 • “Pesë ide për lojë skenike” (“Muri I, ose ora e shiut”, “Muri II, ose lavjerrësi i rërës”, “Muri III, ose fluturat e bardha”, Muri IV, ose ëndërr qeni”, “Muri V, pse një hënë tjetër prej letre”), “Toena”, Tiranë 1999;
 • “Krishti qëndroi tri ditë në Kosovë”, “Jeta e Re”, Prishtinë 2002;
 • “Grafitet”, “Jeta e Re”, Prishtinë 2005;
 • “Im atë donte Adolfin”, dramatizim, Prishtinë 2007;
 • "Drama" ("Grafitet", "Hëna prej letre II", "Rekuiem"), PEN Qendra e Kosovës, Prishtinë 2008

Kritikë dhe publicistikëRedakto

 • “Shoqërime”, “Rilindja”, Prishtinë 1997;
 • “Vite të humbura”, “Eurorilindja” Tiranë 1995, “Rozafa”, Prishtinë 2003;
 • “Mirupafshim në një luftë tjetër”, “Rozafa”, Prishtinë 2003.
 • "E shtuna ime", PEN Qendra e Kosovës, Prishtinë 2009
 • "Identiteti kosovar", PEN Qendra e Kosovës, Prishtinë, 2011

SkenarRedakto

Shfaqje të realizuaraRedakto

 • Princi i hieve”, realizuar në Teatrin Popullor Krahinor në vitin 1984, me regji të Agim Sopit dhe në Teatrin e Gjilanit në vitin 1985;
 • “Hëna prej letre”, realizuar nga Teatri i Gjakovës në vitin 1988, në regji të Fadil Hysajt;
 • “Onufri i Neokastrës”, nga Tetari Amator “Emin Duraku” i Gjakovës në vitin 1987 në regji të Nimon Muçajt;
 • “Ëndërr qeni”, realizuar në Teatrin Kombëtar të Prishtinës në vitin 2001, në regji të Isë Qosjes;
 • “Grafitet”, realizuar në Teatrin “Oda” të Prishinës, në vitin 2005, në regji të Isë Qosjes;
 • “Onufri i Neokastrës” (version i ri), realizuar nga një grup artistësh të lirë të Gjakovës, në vitin 2006, në regji të Nimon Muçajt;
 • “Hëna prek letre” (version i ri), realizuar në Teatrin Kombëtar të Prishtinës, në vitin 2007, në regji të Fadil Hysajt;
 • “Im atë donte Adolfin”, i realizuar si shfaqja e parë profesioniste e Teatrit të Prizrenit, në vitin 2007, në regji të Agim Sopit.

ÇmimeRedakto

 • Çmimi vjetor i Shoqatës së Shkrimtarëve të Kosovës për veprën më të mirë (për romanin “Moti i Madh”, 1981);
 • Çmimi “Hivzi Sulejmani” i Shoqatës së Shkrimtarëve të Kosovës për prozën më të mirë (për përmbledhjen e tregimeve “Vdekja pa emër”, 1995);
 • Çmimi i shtëpisë botuese “Toena” për prozën më të mirë nga pesëqind titujt e botuar (për romanin “Muri i mjegullës”, 1998);
 • Çmimi “Pjetër Bogdani” i Shoqatës së Shkrimtarëve të Kosovës për veprën më të mirë (për romanin “Muri i mjegullës”, 1999);
 • Çmimi “Pjetër Bogdani” i Shoqatës së Shkrimtarëve të Kosovës për veprën më të mirë (për përmbledhjen “Njëzet tregime për kohën e shkuar”, 2001);
 • Çmimin “Azem Shkreli” të Ministrisë së Kulturës së Kosovës për veprën më të mirë (për romanin “Edhe të çmendurit fluturojnë”, 2004).
 • Çmimi “Mitrush Kuteli” i Ministrisë së Kulturës të Shqipërisë (për përmbledhjen e tregimeve “Hija e qershisë në dritën e hënës”, 2007).
 • Çmimi "Petro Marko" i Ministrise se Kultures te Shqipërise (per romanin me te mire te vitit, "Selvite e Tivarit" 2008)

ReferimetRedakto

LiteraturaRedakto

Lidhje të jashtmeRedakto