Commonwealth of Dominica
Flag of Dominica.svg [[Figura:|100 px|Emblema - Dominika]]
Flamuri Stema
Moto Kombëtare: After God is the Earth
Vendndodhja - Dominika

Dominika është shtet i vogël në detit e Karaibeve. Dominikën duhet dalluar nga Republika Dominikane, gjithashtu shtet në detin e Karaibeve.

HistoriaRedakto

Artikulli kryesor Historia e Domenikës

Kristofor Kolumbo ka zbritë në brigjet e Dominikës më 3 dhjetor të vitit 1493. Dominike ka qenë ishulli i fundit i cili është kolonizuar nga evropianët, përshkak se popullsia vendase kishte rezistuar një kohë të gjatë. Franca në vitin 1763 ka heqë dorë nga ishulli në favor të Britanisë së Madhe. Britanezët në vitin 1805 ishullin e kan shpallur koloni të vete. Në vitin 1978 Dominika ka shpallë pavarësinë. Përparim të madh ekonomik Dominika ka arritë gjatë kohës së premierit Mary Eugenia Charles, 1980-1995.

PolitikaRedakto

Artikulli kryesor Sistemi shtetror

Njësit administrativeRedakto

Artikulli kryesor Njësit administrative

GjeografiaRedakto

Artikulli kryesor Gjeografia e Domenikës

EkonomiaRedakto

Artikulli kryesor Ekonomia e Domenikës

DemografiaRedakto

Artikulli kryesor Demografia e Domenikës

Gati e tërë popullsia e Dominikës është e përbërë nga pasardhësit e robërve të sjellur nga Afrika.

Struktura moshore:

 • 0-14 vite: 29% (m 10,556; f 10,254)
 • 15-64 vite: 63% (m 23,151; f 21,984)
 • 65 e më teper: 8% (m 2,294;f 3,301) (2000, vlerësim)
 • Shtimi natyrorë: -1.14% (2000, vlerësim)

KulturaRedakto

Artikulli kryesor Kultura e Domenikës
  * Telekomunikacioni
  * Transporti
  * Ushtria
  * Pushime

Lidhje të jashtmeRedakto

  Commons: Dominika – Album me fotografi dhe/apo video dhe materiale multimediale
  Commons: Dominika – Album me fotografi dhe/apo video dhe material multimediale
 • Qeveria :
 • Kryetari :
 • Parlamenti :
 • Ministria :