Dorfulia është fshat në komunën e Lozovës, në rajonin e Ovçe Poles, afër rrugës Veles - Shtip .

Gjeografia dhe vendndodhja Redakto

Fshati ndodhet në pjesën jugperëndimore të zonës së Ovçe Poles, 2,5 km në jug të qendrës komunale të Lozovës, 15,5 km në verilindje të Velesit dhe 26 km në jug të Sveti Nikollës .

Historia Redakto

Në fund të shekullit XIX fshati ishte pjesë e kazasë së Shtipit të Perandorisë Osmane . Sipas etnografit bullgar Vasil Konçov, në vitin 1900 fshati kishte 900 turq . [1] Dorfulia u quajt gjithashtu si një fshat turk nga Leonard Schulze Jena dhe Dimitar Gadzanov .

Demografia Redakto

Sipas regjistrimit të fundit të popullsisë në Maqedoni nga viti 2002, fshati ka 756 banorë. Më poshtë është një tabelë e strukturës kombëtare të popullsisë [2]

Tabela tregon përbërjen kombëtare të popullsisë gjatë të gjitha viteve të regjistrimit: [2]

Viti Maqedonasit Shqiptarët Turqit Romët Vllehët Serbët Boshnjakëve Tjere Total
1948 - - - - - - - - 1,352
1953 3 - 1,481 - - - - - 1,484
1961 480 25 226 - . . . 27 - 124 882
1971 636 6 61 - . . . 27 - 134 834
1981 646 - 76 - 95 41 - 2 860
1991 584 - 106 - 54 23 - 5 772
1994 587 - 110 - 54 9 - - 760
2002 569 - 118 - 49 18 - 2 756

Etnia Redakto

Sipas hulumtimeve të vitit 1958, etnite në fshat janë:

Turqit

 • Ardhacakët: Murat Mustafa (9 shtepi), Topcillar (5 sh.), Cobanllar (3 sh), Koxha Kullar (3 sh), Shaqirllar (7 sh), Ipollar (1 sh.), Mutometllar (1.sh.), Sherifler (7 sh), Usainllar (8 sh), Jagullar (8 sh) dhe Emin Bajraktar (8 sh) , këta janë kolonë të vjetër; Axhi Ametovci (11 familje) vjen nga një paraardhës i burgosur në fshat. Këtu ai u martua me një vajzë të familjes Murat Mustafa dhe themeloi familjen. Ai emigroi nga fshati Sirkovo në Tikvesh ; Limanllar (6 shtepi) ardhës nga Tikveshi .

Maqedonas

 • Emigrantët: emigruan midis 1956 dhe 1958. Prej Pleshenci (1 familje), Lesnovo (13 familje), Vidovishte (2 familje), Spançevo (3 familje), Sokolarci (1 familje), Turalevo (3 familje), Zhivalevo (3 familje), Kavrak (3 familje), Knezevo ( 3 familje), Zelengrad (4 familje), Mushkovo (2 familje), Cerveni Grad (1 familje), Cerna Reka (2 familje), Surlica (2 familje), Luka (3 familje), Mozdivnjak (2 familje), Tërnovac ( 1 familje), Krilatica (1 familje), Veles (1 familje), Morodvis (2 familje), fshatra të ndryshme malore në Osogovë (8 familje). Etnia maqedonase janë shpërngulur kryesisht prej fshatrave në verilindje të Ovçe Poles .

Shqiptarët

 • Emigrantët: emigruan nga viti 1956 deri në vitin 1958, si vijon: Nga rrethina e Ferizaj (6 familje). në afërsi të Kaçanikut (1 familje). rrethina e Prizrenit (35 familje). zona e Kumanovës (6 familje).

Vllehët

 • Emigrantët: emigrantë midis 1956 dhe 1957. Papanxhija (1 familje) ka emigruar nga Strumica ; Mitankovi (1 familje), Popevi (3 familje) dhe Nako Zambovi (1 familje) kanë emigruar nga fshati Morodvis afër Koçanit ; Kostovi (3 familje), Zikovi (2 familje) dhe Miajlovi (2 familje) kanë emigruar nga fshati Teranci afër Shtipit ; Tashkovi (2 shtëpi ) emigruar nga fshati Nivicani afër Koçanit . [3]

Vetëqeverisja dhe politika Redakto

Vendvotim Redakto

Në fshat ndodhet qendra e votimit nr. 1708 sipas Komisionit Shtetëror të Zgjedhjeve, i vendosur në ambientet e shkollës fillore. [4]

Në zgjedhjet presidenciale të vitit 2019, në këtë qendër votimi janë regjistruar gjithsej 558 zgjedhës. [5]

Jeta kulturore dhe natyrore Redakto

Vendet arkeologjike [6]
 • Ashin Kajllan Kllar - kryente furnizim me ujë nga koha romake;
 • Eski Evler - vendbanim nga koha romake;
 • Meshaklëk Dere - nekropol nga antikiteti i vonë;
 • Xhamallxhuik - nekropol nga antikiteti i vonë; dhe
 • Kodra e Gjashtë - një sistem furnizimi me ujë nga koha romake.

Të lidhura Redakto

 1. ^ Кънчов, Васил. „Македония. Етнография и статистика“. София, 1900, стр.226.
 2. ^ a b Попис на населението, домаќинствата и становите во Република Македонија, 2002 - Книга X
 3. ^ Трифуноски, Јован (1961). Овчеполска Котлина. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ "Описи на ИМ". Marrë më 3 ноември 2019. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!); Shiko vlerat e datave në: |access-date= (Ndihmë!)
 5. ^ "Претседателски избори 2019". Arkivuar nga origjinali më 29 dhjetor 2019. Marrë më 3 ноември 2019. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!); Shiko vlerat e datave në: |access-date= (Ndihmë!)
 6. ^ Коцо, Димче (1996). Археолошка карта на Република Македонија. Скопје: МАНУ. ISBN 9789989101069