Dudley Field Malone (3 qershor 1882 – 5 tetor 1950) ishte avokatë, aktivistë liberal dhe aktorë amerikanë.

Dudley Field Malone

BiografiaRedakto

Jeta e hershmeRedakto

Ai ishte djali i William C. Malone dhe Rose (née McKenny) Malone. Ai diplomoi në Kolegjin e Shën Françesk Saveri në New York City më 1903 dhe studioi juridikun në Universitetin Fordham. Ai u bë avokatë, dhe gjithashtu u bë aktiv në Partinë Demokratike në Nju Jork, në fraksionin e reformës në kundërshtim me organizatën Tammany Hall. Në vitin 1912, ai ndihmoi në organizimin e suksesshëm të fushatës zgjedhore primare dhe të përgjithshme të Presidentit Woodrow Wilson.

Karriera politikeRedakto

Kur Wilson hyri në zyrë më 1913, ai shpërbleu Malone duke emëruar si Asistent i Tretë i Sekretarit të Shtetit. Më vonë në 1913, Wilson e emëroi atë Koleksionist i Portit të Nju Jorkut, pozitë i rëndësishëm i patronazhit. Si koleksionist, Malone i rezistoi të gjitha përpjekjeve nga Tammany për të përdorur zyrën e kolektorit për patronazh. Ai shërbeu si koleksionist deri në vitin 1917, kur dha dorëheqjen.

Malone shpërtheu me vendosmëri me administratën Wilson në vjeshtën e vitit 1917, duke miratuar publikisht socialistin Morris Hillquit për kryetar të Qytetit të Nju Jorkut.[1]

Malone u avokatë për të drejtat e grave për të votuar dhe dha dorëheqjen për të protestuar kundër dështimit të Wilson për të marrë atë çështje ose për të mbështetur një amendament të votës së gruas ndaj Kushtetutës. Në vitin 1918, ai fitoi lirimin e një grupi të votuesëve të cilët ishin burgosur për demonstratat anti-Wilson "rojatri heshtur" të udhëhequr nga Alice Paul. Malone u bëri thirrje me sukses bindjeve të tyre për "asamblim të paligjshëm" për "pengimin e trotuarit" përpara Shtëpisë së Bardhë.[2]

Në vitin 1920, Malone kanditoi për Guvernatorin e Nju Jorkut. Në zgjedhjet e vitit 1920, ai mori vetëm 69,908 vota nga më shumë se 2.8 milionë të hedhuarve. Prej vitit 1920, ai u përkushtua në praktikën e tij të ligjit, i specializuar në rastet e divorcit ndërkombëtar të individëve të pasur. Ai krijoi një zyrë dege në Paris.

Karriera e mëvonshëmRedakto

Ai vazhdoi praktikën e divorcit deri në vitet 1930, kur ai u shpërngul në Kaliforni. Ai shërbeu si këshillë për 20th Century Fox, dhe u shfaq në disa filma. Ndërsa Malone mbante një ngjashmëri të fortë me Winston Churchill, ai u ftua për të luajtur Churchill në adaptimin e filmit të librit Joseph E. DaviesMisioni në Moskë (1943).

Jeta personaleRedakto

Më 1908, ai u martua me May Patricia O'Gorman, vajza e gjykatësit dhe senatorit amerikan James Aloysius O'Gorman. Zonjusha Malone e divorcoi atë më 1921 në Paris.

Më 1921, ai u martua me shkrimtaren dhe aktivisten për të drejtat e grave për të votuar Doris Stevens.

Më 1930, ai u martua me Edna Louise Johnson.

ReferimetRedakto

  1. ^ "Malone Backs Hillquit and Socialism," New York Tribune, vol. 77, whole no. 25,913 (October 27, 1917), pg. 16.
  2. ^ Hunter v. District of Columbia, 47 App.D.C. 406, 1918 WL 18180 (1918)