Edmondo De Amicis (Oneglia (Imperia) Lindi më 21 tetor 1846 - Bordighera më 11 mars 1908). Pasi ndjeku shkollën e mesme në Torino, ai hyri në Akademinë Ushtarake të Modena.Edmondo de Amicis

Ideja e jetës ushtarake, si një metodë të suksesshme të arsimit si rruga e individit ndaj integritetit dhe vetë-kontrollit, gjithmonë do të mbetet shumë e gjallë në De Amicis, duke sipërfaqësuar në mënyrë të përsëritur në punën e tij. Libri Zemra është libri me i njohur i tij për të gjithë grupmoshat sidomos për klasat e pesta madje jo vetëm të shkollave italiane por edhe angleze siç është në Shqipëri në shkollën "FENIX".Universitetin e beri ne qytetin e Tiranës.

Me një vështrim më të afërt, edhe martirët e vegjël të përrallave ngritëse të Zemrës mund të shiheshin si ushtarë në miniaturë, të gatshëm për t'iu nënshtruar urdhrave që shpesh nuk kuptohen duke sakrifikuar veten për një kauzë më të lartë.

Dhe tani edhe pse emri i tij në mendjet e lexuesit në përgjithësi, është e lidhur ekskluzivisht me librin famëkeq “Zemra” , De Amicis luajti një aktivitet të gjatë gazetaresk, gjë që çoi atë që të analizojnë me sy kritik dhe realitetin e punës bashkëkohore analizë që, ndër të tjera, do ta afroj më pranë idealeve

Mos harroni, në mesin e reportazhe e tij të udhëtimit, ata të dedikuar Spanjës (1873), Holanda (1874), Maroku (1876) dhe Rumanisë (1878).

Bibliografia dhe referenca Redakto

 • La vita militare (1868) - Jeta ushtarake (1868)
 • Spagna (1872) - Spanja (1872)
 • Ricordi di Londra (1873) - Kujtimet e Londrës (1873)
 • Olanda (1874) - Holanda (1874)
 • Marocco (1876) - Maroko (1876)
 • Costantinopoli (1878-79) - Kostandinopojë (1878-79)
 • Ricordi di Parigi (1879) - Kujtimet e Parisit (1879)
 • Cuore (1886) - Zemra (1886)
 • Sull'oceano (1889) - Në oqean (1889)
 • Il romanzo di un maestro (1890) - Romani nga një mjeshtër (1890)
 • Amore e ginnastica (1892) - Dashuria dhe gjimnastikë (1892)
 • Questione sociale (1894) - Çështje sociale (1894)
 • Maestrina degli operai (1895) - Punëtorët mësuese (1895)
 • La carrozza di tutti (1899) - Transportin e të gjitha (1899)
 • L'idioma gentile (1905) - L'idioma pagan (1905)
 • Ricordi d'un viaggio in Sicilia (1908) - Kujtimet e një udhëtimi në Sicili (1908)
 • Nuovi ritratti letterari e artistici (1908) - Re-portrete letrare dhe artistike (1908).