Estetika (nga greqishtja: αἰσθητική - esthitiki = ndijim, shqisim) është disiplinë filozofike që merret me natyrën dhe shprehjen e së bukurësart. Ajo quhet edhe teori e vlerësimit apo aksiologji e cila studion vlerat shqisore apo emocionalo-shqisore, të ashtuquajtura nganjëherë gjykim i ndjenjave dhe shijes. Në filozofinë kantiane estetika është degë e metafizikës që merret me ligjet e perceptimit (shqisimit).

Historia e estetikës

Redakto

Estetika është shkencë e cila studion artin dhe të bukurën ,kjo është një shkencë e vjetër sa vet njeriu për këtë themi se përfshin histori të gjatë fjala estetikë është përdorur shumë kohë më parë por i pari që vërtetoi se estetika është shkencë ishte Baumgarten në vitin 1750 përkatësisht gjatë mesit te shek.XVIII(18).Baugarden vërtetoi se estetika nuk është vetëm dukuri që shihet dhe preket por mund të shijohet preket vizatohet .E bukura që thamë se është lëndë e parë është e përhapur kudo në natyrë ndërsa arti është vegël apo instrument që përdor e bukura për ta joshur njeriun. Nga kjo që u tha me lart,del se estetika i sdudjon ligjet e pergjithshme te përvetsimit estetik te realitetit ,por vëllimi i saj është me global,se sa mund ta ketë procesi i ketij përvetësimi. Ateherë pra estetika është shkencë e cila i studion ligjet e veçanta dhe të përgjithshme të gjithpërfshirjes së fenomeneve estete,me të gjitha karakteristikat ,veçantitë individuale dhe shijen artistike,e cila rezulton prej përvetsimit te tyre -fenomeneve estete nga faktori subjektiv.

Gjykimi estetik

Redakto

Estetika në arte

Redakto

Estetika në filozofi

Redakto

Shiko edhe

Redakto

Lidhje të jashtme

Redakto