Farmakologjia (nga greq. φάρμακον - substancë shëruese dhe λόγος - shkencë) është dega e mjekësisë (shkenca) që merret me studimin e mënyrës se si substancat kimike ndërveprojnë me organizmat e gjallë.

Kjo shkencë ka dy nëndegë kryesore që janë:

  • Farmakokinetika
  • Farmakodinamika

Degë të tjera të farmakologjisë janë:

  • Farmakologjia e përgjithshme
  • Farmakologjia eksperimentale
  • Farmakologjia klinike
  • Toksikologjia

Konsiderohet se kjo shkencë u zbulua nga mjekët arab në Bagdad gjatë të ashtuquajturës kohë të artë të Islamit.

Shih edhe Redakto

Literatura Redakto

  • Brunton L (2011). Brunton LL, Chabner B, Knollmann BC (red.). Goodman and Gilman's The Pharmacological Basis of Therapeutics (bot. 12). New York: McGraw-Hill. ISBN 978-0-07-162442-8. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  • Foreman JC, Johansen T, Gibb AJ (2009). Textbook of Receptor Pharmacology, Second Edition. CRC Press. ISBN 9781439887578. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  • Nagle H, Nagle B (2005). Pharmacology: An Introduction. Boston: McGraw Hill. ISBN 0-07-312275-0. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  • Whalen K (2014). Lippincott Illustrated Reviews: Pharmacology. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)