Hape menynë kryesore

Njerëzit e Librit (Arabisht أهل الكتاب‎, Ahl al-Kitāb, shqip Ehlul-Kitab) është një term Islam i cili i referohen krishterëve, jehudëve dhe sabianëve. Ajo përdoret gjithashtu në jehudizëm për t'iu referuar popullit hebre dhe anëtarëve të disa besimeve të krishterë për t'iu referuar vetvetes.

Kurani përdor termin në lidhje me hebrenjtë, të krishterët dhe Sabianët.[1] Librat e përmendura në Kuran janë Teurati (at-tawraat), Zeburi (al-zabur) dhe Ungjilli (al-injiil).[1]

Judaizëm, termi “Njerëzit e Librit” (Hebraisht: עם הספר, Am HaSefer)[2] i referohet popullit hebrenj dhe Teuratit.[3]

Anëtarët e disa besimeve të krishtera, të tilla si Baptistët, Metodistët, Kisha Adventiste e Shtatë,[4][5] si dhe Puritanët dhe Shakers, kanë përqafuar termin "Njerëzit e Librit" duke iu referuar vetvetes.[6][7]

ReferimetRedakto

  1. ^ a b Vajda, G (2012). "Ahl al-Kitāb". më P. Bearman, Th. Bianquis, C.E. Bosworth, E. van Donzel, W.P. Heinrichs. Encyclopaedia of Islam. 1 (bot. 2nd). Brill. f. 264. (Kërkohet abonim (help)). 
  2. ^ Kerry M. Olitzky, Ronald H. Isaacs (1992). A Glossary of Jewish Life. Jason Aronson. f. 217. 
  3. ^ David Lyle Jeffrey. People of the Book: Christian Identity and Literary Culture. William B. Eerdmans Publishing Company. Marrë më 2007-10-18. Though first intended pejoratively, "People of the Book" in Jewish tradition came to be accepted with pride as a legitimate reference to a culture and religious identity rooted fundamentally in Torah, the original book of the Law. 
  4. ^ "Archived copy". Arkivuar nga origjinali më 14 July 2014. Marrë më 14 June 2014. 
  5. ^ "Archived copy". Arkivuar nga origjinali më 28 June 2011. Marrë më 23 July 2011. 
  6. ^ Dr. Andrea C. Paterson. Three Monotheistic Faiths - Judaism, Christianity, Islam: An Analysis And Brief History. Marrë më 2007-10-18. 
  7. ^ David Lyle Jeffrey. People of the Book: Christian Identity and Literary Culture. William B. Eerdmans Publishing Company. Marrë më 2007-10-18.