Fitopatologjia (gjithashtu patologjia e bimëve ) është studimi shkencor i sëmundjevebimëve të shkaktuara nga patogjenët (organizmat infektive) dhe kushtet mjedisore (faktorët fiziologjikë). [1] Organizmat që shkaktojnë sëmundje infektive përfshijnë kërpudhat, omicetet, bakteret, viruset, viroidet, organizmat në formë të virusit, fitoplazmat, protozoarët, nematodat dhe bimët parazitare . Nuk janë të përfshira ektoparazitë si insektet, marimangat, vertebrat ose dëmtuesit e tjerë që ndikojnë në shëndetin e bimëve duke ngrënë indet e bimëve. Patologjia e bimëve përfshin gjithashtu studimin e identifikimit të patogjenit, etiologjinë e sëmundjeve, ciklet e sëmundjes, ndikimin ekonomik, epidemiologjinë e sëmundjeve bimore, rezistencën ndaj sëmundjeve bimore, mënyrën sesi sëmundjet e bimëve prekin njerëzit dhe kafshët, gjenetikën patosistemike dhe menaxhimin e sëmundjeve bimore. Patologjia e bimëve është zhvilluar që nga lashtësia, duke filluar me Theofrastin, por studimi shkencor filloi në periudhën e hershme moderne me shpikjen e mikroskopit, dhe u zhvillua sidomos në shekullin XIX. [2]

Myku pluhur, në një kërpudhë biotrofike

Shih edhe Redakto

Referime Redakto

  1. ^ Agrios, George N. (1972). Plant Pathology (në anglisht) (bot. 3rd). Academic Press.
  2. ^ Introduction to the History of Plant Pathology (në anglisht). Cambridge University Press. 1981. ISBN 978-0-521-23032-2.