Flamingot

gjini e zogjve
(Përcjellë nga Flamingo)

'Flamingo (Phoenicopterus roseus) është një lloj i shpezëve bregdetar i familjes Phoenicopteridae, familja e vetme e shpendëve në rendin Phoenicopteriformes. Katër specie të flamingos janë shpërndarë në të gjithë Amerikën, duke përfshirë Karaibe, dhe dy specie janë vendase në Afrikë, Azi dhe Evropë.

Flamingo
Falmingot e James (P. jamesi)
Statusi i ruajtjes
I pakërcënuar
Klasifikimi shkencor
Mbretëria:
Filumi:
Klasa:
Rendi:
Familja:
Phoenicopteridae

Bonaparte, 1831

Përshkrimi Redakto

Flamingot zakonisht qëndrojnë në njërën këmbë, ndërsa tjetra futet nën trup. Arsyeja për këtë sjellje nuk është kuptuar plotësisht. Një teori është se qëndrimi në njërën këmbë i lejon zogjtë të ruajnë më shumë nxehtësi trupore, duke pasur parasysh se ata kalojnë një kohë të konsiderueshme të kohës duke lëvizur në ujë të ftohtë.[1] Sidoqoftë, sjellja gjithashtu zhvillohet në ujë të ngrohtë dhe gjithashtu vërehet te zogjtë që nuk qëndrojnë zakonisht në ujë. Një teori alternative është se qëndrimi në njërën këmbë zvogëlon shpenzimin e energjisë për prodhimin e përpjekjeve muskulore për të qëndruar dhe ekuilibruar në njërën këmbë. Një studim mbi kufomat tregoi se poza me një këmbë mund të mbahej pa ndonjë aktivitet muskulor, ndërsa flamingot e gjalla demonstrojnë më pak lëkundje të trupit në një qëndrim me një këmbë.[2] Si dhe gjatë qëndrimit në ujë, flamingot mund të godasin këmbët e tyre të trasha në baltë për të nxitur ushqimin nga fundi.[3]

Flamingot janë fluturues të afta dhe flamingot në robëri shpesh kërkojnë prerje krahësh për të parandaluar arratisjen.

Flamingoja më e madhe është më e larta nga gjashtë speciet e ndryshme të flamingove, duke qëndruar në 1.2 deri 1.4 m me një peshë deri në 3.5 kg, dhe speciet më të shkurtra të flamingove (më e vogla) ka një lartësi prej 0.8 m dhe peshon 2.5 kg. Flamingot mund të kenë një gjatësi të krahëve të vogël si 94 cm deri në 150 cm.[4]

Flamingot mund të hapin sqepat e tyre duke ngritur nofullën e sipërme si dhe duke rënë në pjesën e poshtme.[5]

Habitati Redakto

Zona ujore të gjera, të cekëta, kripore, në disa raste mund të shihet edhe në brigje baltore dhe plazhe.

Folezimi Redakto

Folezon në koloni. Kolonitë më të afërta gjenden në brigjet e Mesdheut, të Evropës Perëndimore dhe në Turqi.

Shtegtimi dhe dimërimi Redakto

 
Flamingot në lagunën e Karavastasë

Nuk folezon në Shqipëri, por është i pranishëm gjatë gjithë vitit. Gjatë dimrit gjendet në dendësi më të madhe. Mund të shihet në kriporen e Nartës kryesisht, por edhe në Lagunën e Karavastasë.

Kërcënime Redakto

Shqetësimi nga njeriu, gjuetia e paligjshme, ngecja në rrjetat e peshkimit, ndotja e ujit etj.

Ushqimi Redakto

Bimor dhe shtazor

Referime Redakto

  1. ^ Walker, Matt (13 gusht 2009). "Why flamingoes stand on one leg". BBC News (në anglisht). Marrë më 9 dhjetor 2009.
  2. ^ Chang, Young-Hui; Ting, Lena H. (24 maj 2017). "Mechanical evidence that flamingos can support their body on one leg with little active muscular force". Biology Letters (në anglisht). 13 (5): 20160948. doi:10.1098/rsbl.2016.0948. PMC 5454233. PMID 28539457.
  3. ^ Bildstein, Keith L.; Frederick, Peter C.; Spalding, Marilyn G. (nëntor 1991). "Feeding Patterns and Aggressive Behavior in Juvenile and Adult American Flamingos". The Condor (në anglisht). 93 (4): 916–925. doi:10.2307/3247726. JSTOR 3247726.
  4. ^ Bradford, Alina. 2014. Flamingo Facts: Food Turns Feathers Pink. September 18. Accessed March 2018. https://www.livescience.com/27322-flamingos.html
  5. ^ Jenkin, Penelope M. (1957-05-09). "The filter-feeding and food of flamingoes (Pheonicopteri)". Philosophical Transactions of the Royal Society of London. Series B, Biological Sciences (në anglisht). 240 (674): 401–493. Bibcode:1957RSPTB.240..401J. doi:10.1098/rstb.1957.0004., page 409.