Flamuri i Gadsdenit është një flamur historik amerikan me një fushë të verdhë ku paraqitet një gjarpër i përdredhur dhe që bëhet gati të sulmojë. Nën gjarpër gjenden fjalët "Dont tread on me" (Mos shkel mbi mua). Flamuri merr emrin e gjeneralit amerikan Christopher Gadsden (1724–1805),  që e dizenjoi atë në vitin 1775 gjatë Revoluconit Amerikan.[1]

Flamuri i Gadsdenit

Flamuri u përdor edhe nga Marina Kontinentale si një flamur i hershëm motoje, së bashku me Flamurin e Moultries.

Në kohët moderne flamuri i Gadsdenit bashkëlidhet më shpesh me libertarianizmin.[2] Ai është përdorur gjithashtu nga protestues të Lëvizjes Tea Party në SHBA.[3]

OrigjinaRedakto

Domethënia bashkëkohoreRedakto

LibertarianizmiRedakto

Simbol i Lëvizjes Tea Party Redakto

Shiko dheRedakto

Referime dhe shënimeRedakto

  1. ^ Byron McCandless, Gilbert Hovey Grosvenor (1917). Our flag number: with 1197 flags in full colors and 300 additional illustrations in black and white. National Geographic Society. fq. 289.
  2. ^ Foreman, Jonathan (2005). "Selected US Flags 1775-76". In Sterling Publishing Company, Inc. The Pocket Book of Patriotism. fq. 96. ISBN 9781402729904.
  3. ^ "Connecticut Marines Fight for 'Don't Tread on Me' Flag Display". FOXNews.com. 2010-04-07

Lidhje të jashtmeRedakto