Benjamin Franklin ( 17 janar 1706në Boston, , Massachusetts [1], † 17 prill 1790 në Filadelfia[1] , Pensilvani ) ishte një botues amerikan[2], burrë shteti, shkrimtar, shkencëtar, sajues , filozof politike[3] dhe Freemason. Ai konsiderohet gjithashtu si një nga etërit themelues të Shteteve të Bashkuara[4]. Ai ishte themeluesi i Selbsterziehungsclubs fraksion , në të cilin është vendosur filozofia e origjinës së shoqërisë amerikane. Diderot dhe D'Alembert i janë referuar Franklin-it si mishërim i urtësisë praktike. Ai është konsideruar si shpikësi i rrufepritësit[5] , bifocals[6] , soba Franklin[7] dhe syzet me dy xhama. Në nder të tij, është emëruar njësia e ngarkesës elektrike me " Franklin "( numri i njësisë ). Ai, gjithashtu, hulumtoi gjatë në Rrymat e Gjirit dhe temperaturat e kripërat e Atlantikut të Veriut, në mes të Anglisë dhe Amerikës së Veriut. Përmbajtje [Fsheh] 1 Jeta dhe puna 1.1 Jeta e hershme 1.2 Politikan, diplomat dhe shkencëtarit 1.3 Jeta Filozofi 2 Literaturë 3 Lidhje të jashtme 4 Lidhje të jashtme Jeta dhe puna e [redaktimit]

Franklin, 1825. Franklin-portret nga Joseph Duplessis-Siffred (piktura në vaj, rreth 1785). Imazhi është përdorur në 1995 si një mostër për përfaqësimin e Franklin në kartëmonedhën e rikrijuar të dollarit amerikan 100.

Fillimi i karrierës [Edit] Benjamin Franklin, lindur në Boston[8], ishte biri i dhjetë dhe fëmija i pesëmbëdhjetë i një përpunuesi sapuni dhe qiriri. Në moshë të re ai ka marrë një zhvillim të gjerë të njohurive përmes leximit intensivë të letërsisë së përgjithshme dhe shpirtërore në mënyrë autodidakte. Ai ka punuar për një kohë në një dyqan arti te James-gjysmë vëllai i tij. Në gazetën Angli Courant të reja në 1722, ai i shkroi nën emrin Heshtja Dogood 14 shkronja. Në të njëjtin vit, Xhejms Franklin kishte ngjallur shumë diskutime për një artikull të madh, ndaj u pezullua me një muaj burg. Përveç kësaj, botimi i gazetës së tij u ndalua, duket të jetë një letër ,nën emrin e Beniaminit. Në 1723 fitoi lirim të parakohshëm në zanatin e tij në Filadelfia, ku punoi përsëri në një dyqan arti. Pas një qëndrimi të shkurtër në Filadelfia, punon në mënyrë të pavarur në disa dyqane printimi dhe më vonë, pas kthimit nga Londra bëhet botues i një gazete tjetër në Filadelfia. Nga 1729-1766 ai ishte redaktor i Gazetës së Pensilvanisë [9], për të cilën ai gjithashtu ka shkruar artikuj të shumtë.

Në 1723, në moshën 17 vjeçare, Franklin i propozon Deborah Read[10]. E ëma e Deborah ishte e shqetësuar për pasigurinë financiare të Franklin dhe largimin e tij në Londër[11]. Duke qënë se Z.Read kishte ndërruar jetë, Znj.Read vendosi ta refuzonte kërkesën e Benjamin.Ndërkohë, Deborah Read u martua me John Rodgers, që më vonë rezultoi një pendim i madh. John Rodgers e braktisi Deborah.Pas kthimit nga Londra Franklin u martua me Deborah Readeri dhe së bashku kishin dy fëmijë, djalin Francis Folger Franklin[12] dhe vajzën Sarah Frankli[13] n. Në 1731 ai fillimisht ishte kundër rezistencës së vendosur të Z. St John's Lodge e Freemasons , por tashmë në 1732 ai ishte marrë dhe me Großaufseher e dytë. Franklin do të mbesë një pionier entuziast Freemasons gjatë gjithë jetës së tij. 1732-58 ai publikoi revistën e përgjithshme vjetore, shumë popullor Almanacku i dobët Richard (1741). Libri i parë masonike në Amerikë në 1734 ai solli një kopje të kushtetutës Anderson-. Politikan, diplomat dhe shkencëtarit [redaktoni] 1742 Franklin zhvilloi një koncept për një Zimmerofen të hapur, në të cilat të ajrit të ngrohur i ndodh dukuria e freskët, e cila rezultoi me efikasitet më të lartë (ruajtjen më të mirë të ngrohjes me konsumin e ulët të karburantit). Këtë ide, pastaj ai i dha mikut të tij të fëmijërisë, Robert Grace. Kjo pati një shpërthim fitimprurëse në treg dhe prandaj pas ndërtimit të Zimmerofen Franklin-it Guvernatori Thomas i ofroi patentë vetëm në furrë për një grant, Franklin nuk pranoi, duke pretenduar se: "Që ne të bëjmë zbulime të mëdha me përfitime të tjera gjithashtu duhet të konsiderojmë se ne kemi një shans për të tjerët dhe çdo shpikje prej nesh i bënë ata të lumtur dhe me përfitime bujare, kështu do të vijnë me dëshirë. " 1748 Franklin ishte në operacion e tij në shtypjen e shitjes. 1750 Franklin ishte i zgjedhur i Dhomës së Përfaqësuesve nga Pennsylvania[14] (Pensilvani Kuvendi). Atje ai kishte për t'u ulur dhe për të votuar në 1764. Në 1753 ai ishte zëvendës ministër i postave dhe telekomunikacionave e të gjitha kolonive britanike të caktuar dhe mori trajnim në sistemin postar në kolonitë në. Në 1754 ai mori pjesë si një anëtar i Pensilvanisë në Albany Kongresi, u trajtua për të qënë pjesë e kërcënimit kolonialë të luftës Franko-Britanike. I ashtuquajtur Albany-projekt është në shumë aspekte në Kushtetutën e Shteteve të Bashkuara, përpara 1787. Franklin, megjithatë, ishte me propozimin e tij për pavarësinë rajonale brenda një aleancë koloniale[15] shumë larg përpara kohës së tij për të zbatuar që ju të merrni këtë përpara.

Publikimet e Franklin atë kohë kishin një ndikim të qëndrueshëm për arsimin në Pensilvani. Në 1749 ai botoi veprën e tij "propozimet për edukimin e të rinjve në Pensilvani." publikimi i tyre në 1751 çoi në themelimin e Akademisë Filadelfia (më vonë Universitetin e Pensilvanisë[16]). Franklin në projektin e programit u përqëndrua në gjuhën angleze dhe atë moderne, matematikë dhe shkenca. Ai u largua më parë prej klasikes dominuese.

Eripuit coelo Fulmer, tyrannis sceptrumque. 1751-1753, ai botoi rezultatet e punës së tij shkencore të energjisë elektrike në punën e tij, Eksperimentet dhe Vëzhgimet mbi Energjinë Elektrike . Nga 1751-1764 ai ishte anëtar i legjislaturës kolonial , dhe Zëvendës Postmaster e Filadelfias. 1752 Franklin shpiku rrufepritës. 1757-1762 dhe 1764-1775 Franklin ka jetuar kryesisht në Angli , së pari si një përfaqësues për Pensilvaninë dhe më vonë për Gjeorgjinë, New Jersey-in dhe Massachusetts . Në një udhëtim nga Londra në Filadelfia , ai e angazhoi veten në përgjigjen e pyetjes se pse anija nga Anglia në Amerikën e Veriut, kohën e udhëtimit e ka më shumë se koha e pretenduar në rrugën e kundërt. Ai studioi ujin e kuq, Rryma e Gjirit , shqyrtoi ujin , përmbajtjen e kripës , vuri në dukje rezultatet e saj dhe i kushtoj vëmendje kësaj pune deri në moshën 80 vjeç. Në kohën e krizës së Aktit Stamp , Franklin u bë një avokat i njohur i të drejtave amerikane në Londër . Në maj 1775 ai shkoi përsëri në Pensilvani dhe u bë anëtar në Kongres. Pak më vonë ai ishte tashmë ulur e projektuar në komitetin e Deklaratës së Pavarësisë së Shteteve të Bashkuara. Ai ishte Postmaster i Përgjithshëm dhe Presidenti i Konventës Kushtetuese. Në 1769 themeloi Shoqërinë filozofike Amerikane. 1776 Benjamin Franklin ka nënshkruar me 54 përfaqësues të tjerë, 13 Shtetet e Bashkuara të Deklaratës së Pavarësisë në 4 korrik. Në tetor 1776 Kongresi e dërgoi Benjamin pas fillimit të luftës së pavarësisë si i dërguari i trembëdhjetë i Shteteve të Bashkuara në Francë , ku ai ishte në Raynouard Rue, sot parizian në periferi. Atje ai ishte në Evropë, si një diplomat karriere. Si një nga tre oficerë, në vitet 1776-1779, ai udhëhoqi negociatat që përfundimisht çoi në aleancë me Francën. Franklin gjatë kësaj kohe është në Lion Feuchtwanger duke punuar për romanin Dhelprat në vresht , ku përshkruheshin armët për Amerikën. Në Paris, Franklin u bashkua me vilën masonike Neuf Sœurs. Franklin, hynë në prirjen 84-vjeçare Voltaire në këtë kuti. Nuk ishte Franklin 1779-1782 Stuhlmeister. Franklin u kthye në 1786 në Shtetet e Bashkuara mbrapa dhe ishte kryetar i Këshillit të Lartë Ekzekutiv i Pensilvanisë . Te zyra e Guvernatorit ai kishte mbajtur në linjë një pozicion deri në 1 dhjetor 1788. Në 1787 ai u zgjodh president i parë i kompanisë kundër skllavërisë . Si akt të fundit u nënshkrua në të njëjtin vit S. U. Kushtetutës. Dalja e tij e fundit publike para vdekjes së tij ishte në mbështetjen e një programi duke kukerëve të Kongresit, heqjen e skllavërisë në nivelin federal për të këshilluar mbi masat. Më 17 prill 1790 Benjamin Franklin vdiq në moshën 84 në Filadelfia. Në gurin e varrit të tij duhet të jetë: "Këtu shtrihet trup e printerit, Benjamin Franklin, krimba si ushqim për kapakun e një libri të vjetër, përmbajtja e saj e shqyer nga jashtë, nuk ka titull, dhe ka pamje të jashtme mashtruese. Megjithatë, puna vetë nuk është e humbur, por si ai besonte, shfaqen në një edicionin të ri dhe më të rafinuar, i rishikuar dhe përmirësuar nga autori. " Franklin e ka shkruajtur këtë tekst, në moshën 23 vjeç për mbishkrimin në varrin i tij. Mbishkrimi në gurin e varrit erdhi kështu, por jo për ekzekutimin. Jeta Filozofi [redakto] Franklin ishte përfshirë gjatë gjithë jetës së tij nëpër çështjet me interes publik me shkrimet e tij si një anëtar i emëruar ose i zgjedhur nga komisioni. Ai u kujdes që të përfshihej pastrimi rrugëve dhe ndriçimi, futja e zjarrfikësit vullnetar , spitalet, futja e parë në botë e kreditimit të bibliotekës dhe organizimin e sistemit shkollor. Këto institucione kanë qenë shembullore për shtetet New England dhe më vonë në Shtetet e Bashkuara , ku ata gjenden të përhapur shpejtë. Gjatë gjithë jetës së tij, Franklin ka botuar traktate dhe ese për të gjitha llojet e temave, të tilla si për politikën, dhe çështjet ligjore të arsimit dhe të kontrollit të popullsisë. Ai i përgjigjej me shpirtrat e ndryshëm të kohës së tij që nga viti 1771 dhe shkroi autobiografinë e tij të famshëm, që e la të papërfunduar . Letërsi [Editing]

Ndihmë William C. Miller: Filadelfia Printime Benjamin Franklin, 1728-1766. Një Bibliografi përshkruese , Filadelfia 1974 (bibliografi shenjë e të gjitha të njohur të shtypura nga Franklin në Filadelfia punon). Bymehet Leonard W. Labaree, William B. Willcox, Claude A. Lopez, Barbara B. Oberg, Ellen R. Cohn [ua] (ed.): Gazetat e Benjamin Franklin , (39 vëllime me 2008), New Haven & Londër 1959 - (për edicionin Sot e shkrimet autoritative, në krahasim me dhjetë-vëllim Edicioni më parë nga Albert Henry Smyth, përveç letrat e shkruara nga Franklin, një sasi më të mëdha të letrave që ai ka marrë. Kohët e fundit botoi vëllimin që mbulon periudhën deri në maj 39 nga 1783). JA Leo Lemay, Kryeministri Zall (eds.): Autobiografia e Benjamin Franklin: Një Gjenetike Tekst , Knoxville 1981 (kritikë-historike në edicionin e autobiografisë e tij). Leonard W. Labaree, Ralph L. Ketcham, Helen C. Boatfield (eds): Autobiografisë e Benjamin Franklin , Botimi i dytë, me një parathënie të re nga Edmund S. Morgan, New Haven dhe London 2003, ISBN 0-300-09858-8 (paperback botim i dobishëm). Benjamin Franklin's Eksperimentet: Një botim i ri mbi Eksperimentet Franklin dhe Vëzhgimet mbi Energjinë Elektrike , ed, me një paraqitje kritike dhe historike, nga I. Bernard Cohen, Cambridge, Mass, 1941 (ribotim i edicionit të pestë të 1774). Biografitë Isaacson Walter: Benjamin Franklin. Një Jeta amerikan , të reja [York ua] 2003, ISBN 0-684-80761-0. Edmund S. Morgan : , Benjamin Franklin , New Haven dhe London 2003, ISBN 0-300-10162-7 (engl. edicionin: Benjamin Franklin. Një Biografia , München 2005, ISBN 3-406-53508-9 ). Gordon S. Wood: Americanization e Benjamin Franklin , New York 2004, ISBN 1-59420-019-X. Markat HW: American. Jeta dhe Times e Benjamin Franklin , të reja [York ua] 2000, ISBN 0-385-49328-2. Carl Van Doren: Benjamin Franklin , ribotua në edicionin 1938, New York 1991, ISBN 0-14-015260-1 (akoma një nga punimet standarde në këtë temë). Jürgen Overhoff: "Benjamin Franklin. Inventor, mendimtar, shtetarëve, Stuttgart 2006,

 1. ^ https://en.wikipedia.org/wiki/Philadelphia
 2. ^ https://en.wikipedia.org/wiki/Founding_Fathers_of_the_United_States
 3. ^ https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_political_philosophers
 4. ^ https://en.wikipedia.org/wiki/United_States
 5. ^ https://en.wikipedia.org/wiki/Lightning_rod
 6. ^ https://en.wikipedia.org/wiki/Bifocals
 7. ^ https://en.wikipedia.org/wiki/Franklin_stove
 8. ^ https://en.wikipedia.org/wiki/Boston
 9. ^ https://en.wikipedia.org/wiki/Pennsylvania_Gazette
 10. ^ https://en.wikipedia.org/wiki/Deborah_Read
 11. ^ https://en.wikipedia.org/wiki/London
 12. ^ https://en.wikipedia.org/wiki/Francis_Folger_Franklin
 13. ^ https://en.wikipedia.org/wiki/Sarah_Franklin_Bache
 14. ^ https://en.wikipedia.org/wiki/Province_of_Pennsylvania
 15. ^ https://en.wikipedia.org/wiki/Thirteen_Colonies
 16. ^ https://en.wikipedia.org/wiki/University_of_Pennsylvania