Flamuri i Rusisë (Rusisht: Флаг России, Flag Rossii) është një trengjyrësh me ngjyrë të bardhë, të kaltër dhe të kuqe. Ky flamur në fillim u përdor për anijet komerciale dhe u bë zyrtar e Tsardom i Rusisë më 1696.

Flamuri i Rusisë

Mbeti në përdorim deri në vitin 1848, kur flamuri i parë zyrtar i Perandorisë Ruse u dekretua nga Aleksandri II, i cili ishte një trengjyrësh i përbërë nga tre fusha horizontale: e zeza në krye, e verdha në mes dhe e bardha në pjesën e poshtme. Një dekret në 1896 e bëri trengjyrëshin origjinal të bardhë, blu dhe të kuq flamurin zyrtar të Perandorisë Ruse deri në kapitullimin e tij përfundimtar në vitin 1917.

Pas krijimit të Republikës Socialiste Federale Sovjetike e Rusisë pas Revolucionit Bolshevik, trengjyrëshi rus u shfuqizua, dhe përdorimi i tij u ruajt nga Lëvizja e Bardhë dhe shteti rus gjatë Luftës Civile Ruse. Gjatë ekzistencës së Bashkimit Sovjetik, ai përdori flamurin e kuq me një drapër dhe çekiç të artë dhe një yll të kuq me kufi të artë në majë ndërsa RSFS Ruse (një republikë përbërëse e BRSS-së), përdori një variant të prishur me një shirit blu vertikal në ngritës.

Gjatë shpërbërjes së Bashkimit Sovjetik, RSFS Ruse miratoi një model të ri të flamurit që dukej pothuajse identik me trengjyrëshin para-revolucionar që u shfuqizua më parë në vitin 1917 pas grushtit të shtetit të vitit 1991. Përpjestimi i flamurit të ri ishte 1:2, dhe ngjyrat e flamurit përbëheshin nga e bardha në krye, e kaltër e hapur në mes dhe e kuqe e ndezur në pjesën e poshtme. RSFS Ruse zyrtarisht e quajti veten si "Federata Ruse" pas shpërbërjes së BRSS-së, dhe modeli i flamurit mbeti i njëjtë deri më 1993, kur trengjyrëshi origjinal rus u rikthye plotësisht si flamuri aktual pas krizës kushtetuese ruse në vitin 1993.

Simboli

Redakto

Ekzistojnë interpretime të ndryshme se çfarë nënkuptojnë ngjyrat në flamurin rus. Më e popullarizuara është si vijon: Ngjyra e bardhë simbolizon fisnikërinë dhe sinqeritetin, e kaltra për besnikërin, ndershmërin, patëmetë dhe dëlirësin, dhe e kuqja për guximin, bujarinë dhe dashurinë.

Shih dhe këtë

Redakto