Flav Sabiniani ( greqisht : Σαβινιανός; floruit 505–508) ishte një politikan dhe gjeneral i Perandorisë Romake Lindore .

Biografia Redakto

Sabiniani ishte djali i Sabinian Magnus, një gjeneral (magjistër militum) i ushtarakëve të Prefekturës së Ilirikut (479–481). Ai u martua me një mbesë të perandorit Anastasius I dhe ishte babai i Anastasius Paulus Probus Sabinianus Pompeius Anastasius, konsull në vitin 517.

Në vitin 505 ai mbajti konsulencën, ndërsa në vitin 508 u emërua magister militum per Illyricum . Ai kishte një ushtri të madhe dhe të pajisur mirë, por pranë Horreum Margi u mund nga ushtritë e kombinuara të Hunëve, të udhëhequr nga Mundo, dhe të Ostrogotëve, të udhëhequr nga Pitzias . Pas humbjes, ai shkoi me disa të mbijetuar në kalanë e Natusit.[1]

Shih edhe Redakto

Literatura Redakto

  • Croke, Brian, Count Marcellinus and His Chronicle, Oxford University Press, 2001, , f. 89.
  • Martindale, John R., Prosopography of the Later Roma Empire, vëll. II, Cambridge University Press, 1992, pp. 967–968.

Referime Redakto

  1. ^ Syvänne, Ilkka (2004). Imprensa da Universidade de Tampere (red.). The Age of Hippotoxotai. Art of War in Roman Military Revival and Disaster (491-636) (në anglisht). Tampere, Finlândia. ISBN 9514459180.