Flora Dosen (Gospić, 22 shkurt 1922. - Stresi, 21 prill 2015) është pseudonimi artistik i shkrimtares kroato-franceze Cvijeta Grospić;. [1] [2]

BiografiaRedakto

Në moshën pesë vjeçare, ajo u zhvendos nga GospiqiZagreb . Ajo studioi kroatisht, anglisht, frëngjisht, italisht dhe letërsi në këto gjuhë. Studimet universitare i filloi në Zagreb dhe i mbaroi në Pragë . Ajo ishte në marrëdhënie miqësore me Miroslav Krlež, Jean Paul Sartre, Mario Soldati e të tjerë. Pas vitit 1948, ajo jetoi në Itali dhe u martua me industrialistin Stefan Wesel. Veprat e saj ishin bestsellerët në Francë. Vepra të suksesshme janë përkthyer në gjuhët botërore, kryesisht në italisht. [3]

Ajo i shkroi të gjitha romanet në frëngjisht. Ajo e shkroi romanin Maestro vetëm në kroatisht (për të rifreskuar gjuhën e saj të preferuar), kështu që u përkthye në frëngjisht. Ajo mori pseudonimin Flora Dosen, sepse nëna e saj quhej Dosen.

Tek ne njihet për romanin e saj me titull "Ilirja" që i kushtohet Mbretëreshës Teuta e Ilirisë.

VepratRedakto

Romane:

  • Maestro (Le maestro), 1961.
  • Misa ponedjeljkom (La messe du lundi), 1962.
  • Luda želja (Un prix fou), 1966.
  • Život kao život (La vie comme elle vient), 1974.
  • Ja, svemir (Moi l’univers) 1979.
  • Ilirja (L’Illyrienne - Ilirka), 1986, 1988.

Poezi:

  • Prašina dana (La poussicre des jours), 1972.

Shih edheRedakto

ReferimetRedakto

  1. ^ LZMK / Proleksis enciklopedija: Dosen, Flora, pristupljeno 17. kolovoza 2015.
  2. ^ Marko Čuljat: »In memoriam – Cvijeta Grospić / Flora Dosen Wessen« Arkivuar 2015-08-18 tek Wayback Machine, pristupljeno 17. kolovoza 2015.
  3. ^ www.licke-novine.hr – Lički leksikon: Cvijeta Grospić Wessel Arkivuar 2015-06-18 tek Wayback Machine, pristupljeno 17. kolovoza 2015.