Letërsia është tërësia e të gjitha veprave të shkruara (artistike) dhe të veprave nga lëmi i krijimtarisë gojore, që janë shkruar më herët. Letërsinë ndryshe mund ta qujamë dhe art i fjalës së shkruar.

Letërsia mund të ndahet mbi shumë baza dhe kjo ndarje ka për qëllim që t'i sistemojë korpuset e veprave sipas lëmenjve të caktuar.

Shkenca e letërsisëRedakto

Letërsia gojore dhe e shkruar (artistike)Redakto

Gjinitë letrareRedakto

Letërsia shqipeRedakto

Letërsia shqipe i ka rrënjet në lashtësi, gjë që vërtetohet nga folklori. Shkrimi i parë shqip është Formula e Pagëzimit.

Fjalët e urta populloreRedakto


Fjalët e urta janë thënie të thukëta, të cilat bartin një mendim, konstatim apo gjykim të rrumbullakësuar. Ato janë rezultat i përvojave të gjata jetësore, që janë verifikuar shumë herë në rrethana të ndryshme jetësore.

Fjalët e urta popullore zakonisht përbëhen nga një fjali, e thjeshtë apo e përbërë, por ato mund të kenë edhe formë të reduktuar, eliptike.

Shiko edhe këtëRedakto

Sabri HamitiBeqir MusliuAzem ShkreliAnton PashkuBilal XhaferriDhori QiriaziDritëro AgolliNasho JorganqiFatos ArapiIsmail KadareMartin CamajJakov XoxaEsad MekuliDhimitër ShuteriqiD. VetmoMIGJENIMitrush KuteliErnest KoliqiLasgush PoradeciFan Stilian NoliFaik KonicaASDRENIAt Gjergj FishtaNdre MjedaAnton Zako ÇajupiZef SkiroiSami FrashëriNaim FrashëriZef SerembeKonstadin KristoforidhiGavril Dara i RiuPashko VasaJani VretoDhimitër KamardaJeronim De RadaNaum VeqilharxhiMuhamet Çami - KyçykuNikolla KetaJul VaribobaNezim FrakullaPjetër BogdaniFrang BardhiLekë MatrëngaPjetër BudiGjon BuzukuMarin Barleti

Lidhje të jashtmeRedakto