Fushata e parë e Mehmedi II-të në Shqipëri

Në 1452, sapo aderuar sulltani osman, Mehmedi II urdhëroi fushatën e tij të parë kundër Skënderbeut, kreu i Lidhjes së Lezhës. Menjëherë pas rrethimit të parë të Krujës, Murati II vdiq në Edirne, dhe pasohet nga djali i tij Mehmedi II.

Pushtimi i Shqipërisë nga Otomanët 1452
Data 21 korrik 1452
Vendi Lindje të Shqipërisë
Rezultati Fitojnë shqiptarët
Pjesëmarrsit në konflikt
Coa Kastrioti Family.svg Lidhja e Lezhës Flag of the Ottoman Sultanate (1299-1453).svg Perandoria Osmane
Komandantët dhe udhëheqësit
Skanderbeg
Moisi Arianit Golemi
Tahip Pasha  
Hamza Pasha  (Rob lufte)
Fuqia (kapaciteti)
14,000 25,000–27,000
Viktimat dhe humbjet
1,000 të vdekur ose të burgosur 7,000 të vdekur ose të burgosur

Betejat gjatë fushatësRedakto

Betejat të cilat u zhvilluan gjatë kësaj fushate jane Beteja e Modricës dhe e Meqadit.

Beteja e ModricësRedakto

 Artikulli kryesor: Beteja e Modricës.

Beteja e MeçaditRedakto

 Artikulli kryesor: Beteja e parë e Meçadit.

ReferencesRedakto

  • Francione, Gennaro (2003), Skenderbeu: Një hero modern, Shtëpia botuese "Naim Frashëri", ISBN 978-99927-38-75-7 Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  • Franco, Demetrio (1539), Comentario de le cose de' Turchi, et del S. Georgio Scanderbeg, principe d' Epyr, Altobello Salkato, ISBN 9994310429 Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  • Frashëri, Kristo (2002), Gjergj Kastrioti Skënderbeu: jeta dhe vepra, 1405–1468, Botimet Toena, ISBN 9992716274 Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  • Hodgkinson, Harry (1999), Scanderbeg: From Ottoman Captive to Albanian Hero, Centre for Albanian Studies, ISBN 9781873928134 Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  • Noli, Fan Stilian (1947), George Castroiti Scanderbeg (1405–1468), International Universities Press, OCLC 732882 Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  • Schmitt, Oliver Jens (2009), Skënderbeu, K&B Tiranë, ISBN 9789995666750 Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)