Gjeorgjianët ose Kartvelianët (gjuha gjeorgjeze: ქართველები, kartvelebi) janë një komb dhe grup etnik, të cilët përbëjnë shumicën e popullsisë në Gjeorgji. Komunitetet e mëdha gjeorgjiane janë gjithashtu të pranishme në të gjithë Rusinë, Turqinë, Greqinë, Iranin, Ukrainën, Shtetet e Bashkuara dhe në një masë më të vogël në të gjithë Bashkimin Evropian.

Gjeorgjianët.

Gjeorgjianët u ngritën nga qytetërimet e lashta Colchian dhe Iberian. Pas krishterimit të Iberisë nga Shën Nino ata u bënë një nga të parët që përqafuan besimin e Jezusit në fillim të shekullit të 4-të dhe tani shumica e gjeorgjianëve janë të krishterë ortodoksë lindorë dhe shumica ndjekin kishën e tyre ortodokse autoqefale të Gjeorgjisë. Ka edhe komunitete të vogla gjeorgjiane dhe myslimane në Tbilisi dhe Adjara, si dhe një numër i konsiderueshëm i gjeorgjianëve jobesimtarë.

Një proces kompleks i formimit të kombit ka rezultuar në një grup të ndryshëm të nëngrupeve gjeografike të gjeorgjianëve, secila me traditat karakteristike, mënyrat, dialektet dhe, në rastin e Svans dhe Mingrelian, gjuhët e tyre rajonale. Gjuha gjeorgjiane, me sistemin e vet unik të shkrimit dhe traditën e gjerë të shkruar që daton në shekullin e 5-të, është gjuha zyrtare e Gjeorgjisë, si dhe gjuha e arsimimit të të gjithë gjeorgjianëve që jetojnë në vend.

E vendosur në Kaukaz, në udhëkryqin e Europës kryesisht krishtere dhe Azisë Perëndimore myslimane, populli gjeorgjian ka ruajtur identitetin e tyre të krishterë përballë presionit të madh nga perandoritë myslimane fqinje. Në fillim të shekullit të 11-të ata formuan Mbretërinë e Bashkuar të Gjeorgjisë dhe inauguruan Epokën e Artë të Gjeorgjisë, një lartësi të fuqisë politike dhe kulturore të kombit. Kjo zgjati derisa u dobësua nga pushtimet mongole, si dhe ndarjet e brendshme pas vdekjes së Xhorxh V Brilliant, i fundit i mbretërve të mëdhenj të Gjeorgjisë. Pas kësaj dhe gjatë periudhës së hershme moderne, gjeorgjianët u ndanë politikisht dhe u dominuan nga Perandoria Osmane dhe nga dinastitë e njëpasnjëshme të Iranit. Për të siguruar mbijetesën e rendit të tij, në vitin 1783, Herakli II i mbretërisë gjeorgjiane lindore të Kartli-Kakheti fitoi një aleancë me Perandorinë Ruse. Aleanca Ruso-Gjeorgjiane, megjithatë, u dëmtua pasi Rusia nuk ishte e gatshme të përmbushë kushtet e traktatit, duke vazhduar të aneksonte mbretërinë e trazuar më 1801, si dhe mbretërinë perëndimore të Gjeorgjisë të Imeresit në 1810. Rregulli rus mbi Gjeorgjinë u pranua përfundimisht në traktatet e ndryshme të paqes me Iranin dhe osmanët, dhe territoret e mbetura gjeorgjiane u absorbuan nga Perandoria Ruse në një farë mënyre gjatë shekullit të 19-të. Gjeorgjianët shkurtimisht rikonfirmuan pavarësinë e tyre nga Rusia nën Republikën e Parë Gjeorgjiane 1918-1921, dhe më në fund, në vitin 1991 nga Bashkimi Sovjetik.

Etimologjia

Redakto

Gjeorgjianët e quajnë veten Kartvelebi (ქართველები), toka e tyre Sakartvelo (საქართველო), dhe gjuha e tyre Kartuli (ქართული). Sipas Kronikave gjeorgjiane, paraardhësi i popullit të Kartvelianit ishte Kartlos, stërnipi i Jafetit të Biblës. Megjithatë, studiuesit pajtohen se fjala rrjedh nga Karts, e cila është një nga fiset proto-gjeorgjiane që u shfaqën si një grup dominues në kohët e lashta.[1] Grekët e lashtë (Homeri, Herodoti, Straboni, Plutarku etj.) Dhe romakët (Titus Livius, Cornelius Tacitus, etj.) I referoheshin gjeorgjianëve perëndimorë si Colchians dhe Georgianët lindorë si Iberët.

Termi "gjeorgjianë" rrjedh nga shteti i Gjeorgjisë. Në të kaluarën, teoritë bazë u dhanë nga udhëtari Jacques de Vitry, i cili shpjegoi origjinën e emrit nga popullariteti i Shën Gjergjit në mesin e gjeorgjianëve[2], ndërkohë që udhëtarja Jean Chardin mendonte se "Gjeorgjia" erdhi nga greqishtja γεωργός e tokës "), ashtu si kur grekët erdhën në rajon (në Colchis ) ata hasën një shoqëri bujqësore të zhvilluar.

Megjithatë, siç shton prof. Aleksandër Mikaberidze, këto shpjegime për fjalën Gjeorgjianët / Gjeorgjia refuzohen nga komuniteti akademik, të cilët tregojnë fjalën Persisht gurğ / gurgan ("ujku"[3]) si rrënja e fjalës. ] Duke filluar me fjalën persiane gurğ / gurğān, fjala u miratua më vonë në shumë gjuhë të tjera, duke përfshirë gjuhët sllave dhe ato të Evropës Perëndimore.[4] Ky term vetë mund të jetë krijuar përmes emërtimit iranian të lashtë të rajonit të Kaspikut, i cili u quajt Gorgan ("toka e ujqërve")

Origjina

Redakto

Shumica e historianëve dhe dijetarëve të Gjeorgjisë, si dhe antropologët, arkeologët dhe gjuhëtarët priren të pranojnë se paraardhësit e gjeorgjianëve modernë banonin në Kaukazin jugor dhe në Anatolinë veriore që nga periudha neolitike. Dijetarët zakonisht u referohen atyre si fiset Proto-Kartvelian (proto-gjeorgjiane si Colchians dhe Iberians).[5]

Populli gjeorgjian në antikitet ka qenë i njohur për grekët dhe romakët e lashtë si Colchians dhe Iberians.[6][7] Fiset gjeorgjiane Lindore të Tibarenianëve-Iberët e formuan mbretërinë e tyre në shekullin e 7-të pes. Sidoqoftë, fiset perëndimore gjeorgjiane (Moschians, Suanians, Mingrelians dhe të tjerë) krijuan shtetin e parë gjeorgjian të Kolhis (rreth 1350 pes) para themelimit të Mbretërisë Iberike në lindje.[8] Sipas dijetarëve të shumtë të Gjeorgjisë, formacionet e këtyre dy mbretërive të hershme gjeorgjiane të Colchis dhe Iberia, rezultuan në konsolidimin dhe uniformitetin e kombit gjeorgjian.[9]

Kronika e lashtë hebraike nga Josephus përmend gjeorgjianët si Iberët të cilët u quajtën gjithashtu Thobel (Tubal).[10]

Diauehi në burimet asiriane dhe Taochi në greqisht jetonin në pjesën verilindore të Anadollit, një rajon që ishte pjesë e Gjeorgjisë. Ky fis i lashtë është konsideruar nga shumë studiues si paraardhës të gjeorgjianëve. Gjeorgjianët modernë ende i referohen këtij rajoni, i cili tani i përket Turqisë së sotme, si Tao-Klarjeti, një mbretëri e lashtë gjeorgjiane. Disa njerëz ende flasin gjuhën gjeorgjiane.

Colchians në Mbretërinë e lashtë të Gjeorgjisë Perëndimore të Colchis ishin një tjetër tribunë proto-gjeorgjiane. Ata janë përmendur për herë të parë në analet asiriane të Tiglath-Pileser I dhe në analet e mbretit Urartian, Sarduri II, dhe gjithashtu përfshihen edhe fisi perëndimor gjeorgjian i Meskekianëve.[11]

Iberianët, të njohur edhe si Tiberianët ose Tiberianët, jetonin në Mbretërinë e Iberisë Lindore të Gjeorgjisë.

Të dy Colchians dhe Iberians luajtur një rol të rëndësishëm në formimin etnik dhe kulturor të kombit moderne gjeorgjiane.[12]

Burimet

Redakto
 1. ^ Mikaberidze, Alexander (2015). Historical Dictionary of Georgia (2 ed.). Rowman & Littlefield. p. 3. ISBN 978-1442241466.
 2. ^ Peradze, Gregory. "The Pilgrims' derivation of the name Georgia". Georgica, Autumn, 1937, nos. 4 & 5, 208–209
 3. ^ Hock, Hans Henrich; Zgusta, Ladislav (1997).Historical, Indo-European, and Lexicographical Studies. Walter de Gruyter. p. 211. ISBN 978-3110128840.
 4. ^ Boeder; et al. (2002). Philology, typology and language structure. Peter Lang. p. 65. ISBN 978-0820459912The Russian designation of Georgia (Gruziya) also derives from the Persian gurg.
 5. ^ The Georgians, David Marshal Lang, p 66
 6. ^ Georgia A Sovereign Country of the Caucasus, Roger Rosen, p 18
 7. ^ The Making of the Georgian Nation, Ronald Grigor Suny, p.4
 8. ^ Cyril Toumanoff, Studies in Christian Caucasian History, p 80
 9. ^ Cyril Toumanoff, Studies in Christian Caucasian History, p. 58
 10. ^ The Complete Works, Jewish Antiquities, Josephus, Book 1, p 57
 11. ^ The Georgians, David Marshal Lang, p 59
 12. ^ Charles Burney and David Marshal Lang, The Peoples of the Hills: Ancient Ararat and Caucasus, p. 38