Gjiri i Alaskës është gji detarOqeanin Paqësor i cili shtrihet në brigjet jugore të Alaskës, dhe shtrihet nga gadishulli i Alaskës dhe lumi Kodiak në perëndim deri te ishulli Aleksander në lindje.

shtrirja e gjirit të Alaskës