Aramaishtja (ܐܪܡܝܐ) ose gjuha aramaike është një grup i gjuhëve afro-aziatike, të nënfamiljes së gjuhëve semitike, me një vjetërsi më se 3000 vjeçare. Në këtë grup bëjnë pjesë aramaishtja, hebraishtja, arabishtja, kananishtja dhe shumë gjuhë të tjera. Gjuha aramike ka lidhje të ngushta me gjuhën hebraike. Ka qenë gjuhë që përdorej në kultin fetar dhe në administratën e perandorisë persiane, në qindvjeçarin e VI p.e.s.

Aramaic languages
Familje gjuhësore
Default
  • Gjuha aramike
Statusi zyrtar
Rregulluar nga-
Kodet gjuhësore
ISO 639-3

Studimi shkencor i kësaj gjuhe njihet me emrin aramaistikë.

Aramaishtja është gjuha në të cilën janë shkruar në origjinal Talmudi dhe dy libra të biblës, Libri i Danielit dhe Libri i Ezrës. Po ashtu, besohet të ketë qënë gjuha e folur nga Jezusi.
Sot, aramaishtja është gjuhë që përdoret në fshatrat Maloula, Jabadin e BakhaSirisë.

Historia e aramishtes Redakto

Shkrimi Redakto

Shpërndarja gjeografike Redakto

Shiko edhe Redakto

Lidhje të jashtme Redakto