[Skeda:Evropa|parapamje|gjeo] Evropa: ze 7,8% te siperfaqes te ngurte te tokes. Evropa rrjedh nge ermi EREB qe do te thote perenidim i diellit. Evropa pa BSHP ka vetem 5.09 milione km2, dhe 517 banore me dendesi 100 banore ne km,kurse se bashku me pjesen e BSHP-se ka 10,5 milione km2, 729 milione banore dhe dendesine prej 70b/km2. EVROPA kufizohet ne lindje pergjate kufirit i cili kalon ne malin Ural,lumin Ural,Liqenin Kaspik, ne veri te maleve te Kaukazit, neper Detin e Zi,gryken e Bosforit, detin Marmara,gryken e Dardaneleve,Detin Egje dhe del ne Detin Mesdhe. Gadishujt e Evropes jane : Apenin,Pirinej (ose Iberik) Skandinav, Ballkanik etj. Ishujt me te medhenje ne Evrope jane : Britania Madhe, Islanda,Irlanda,Sicilia Sardenja,Korsika,Qipro,Kreta etj.. Tre Grykat me te rendesishme ne Evrope jane ,Gryka e Bosforit e cila ndodhet ne lindje,Gryka e Dadaneleve ,dhe Gryka e Bosforit. Evropa ka ultesira por edhe male te larta , prej disa nga ultesirat jane "Ultesira e Evropes Lindore,Ultesira Gjermano Polake,Ultesira e brigjeve te Kaspikut " kurse disa nga malet e vjetra te cilat jane krijuar para milione vjetesh jane "ne Spanje (Kastile Iberike) ne Evropen e Mesme (Masivi Qendror, Vogezet, Shvarcvald, Harc, Bome, Xehrore),malet ne ishujt Britanikë (Kambrike, Devone, Penine),Gadishullin Ballkanik (Rodopet,Mali Ural )".