Bosfori (turq. Bogaziçi) është ngushticë detare e cila lidh Detin e Zi me detin Marmara. Bosfori ndodhet në mes gadishullit Ballkanik dhe atij të Azisë së Vogël, dhe ndanë Evropën nga kontinenti i Azisë. Ngushtica e Bosforit bashk me dardanelet bashkon detin Egje me Detin e Zi. Nëpër të dy ngushticat kalojnë rrugët e rëndësshme ndërkombëtrae.

Ngushtica e Bosforit

Të dhënat themelore:

  • gjatësia: rreth 30 kilometra
  • gjerësia: nga 0,7 deri 3,7 kilometra
  • thellësia: rreth 30dhe 120 metra

Në Stamboll janë të ndërtuara tri ura të cilat lidhin dy brigjet e dy kontinenteve:

Lidhje të jashtme

Redakto