Deti Marmara (turq., Marmara Denizi, greqisht, Θάλασσα του Μαρμαρά ose Προποντίδα, Propontida) është det i brendshëm ndërmjet Evropës dhe Azisë dhe paraqet kufirin në mes Azisë dhe Evropës.

Sea of Marmara map.png

Deti Marmara lidhet nëpërmjet ngushticës së Dardaneleve me Detin Egje dhe nëpërmjet ngushticës së Bosforit me Detin e Zi. Deti Marmara është nga Galipija deri te Izmiri 282 km i gjatë dhe 80 km i gjerë. Ai ka një thellësi nga 50 m në afërsi të brigjeve dhe deri 1300 m në brendësi. Sipërfaqja e Detit marmara është 11.655 km2, nga e cila 182 km2 i takojnë ishujve në të. Deti Marmara e ka marrë emrin nga ishulli Marmara. Ky ishull është 21 km i gjatë dhe 10 km i gjerë dhe me një sipërfaqe prej 130 km2.

Lidhje të jashtmeRedakto