Gjeografia e Turqisë

Turqia ndodhet në pjesën jug-lindore të Evropës dhe në pjesën perëndimore të Azisë.

BULLGARIA
GJEORGJIA
ARM.
AZ.
IRA.
IRAKU
SIRIA
Izmiri
redaktoni hartën
Harta topogrfaike e Turqisë

Vija kufitare e Turqisë është 2.627 km e gjatë. Kufizohet me këta shtete

  • Greqia vija kufitare e gjatë...... 206 km
  • Bullgaria vija kufitare e gjatë... 240 km
  • Gjeorgjia vija kufitare e gjatë... 252 km
  • Armenia vija kufitare e gjatë .....268 km
  • Azerbajxhani vija kufitare e gjatë... 9 km
  • Irani vija kufitare e gjatë .......499 km
  • Iraku vija kufitare e gjatë .......331 km dhe
  • Siria vija kufitare e gjatë .......822 km

Në Turqi jetojnë përafërsisht rreth 75 milion banorë.

Relievi

Redakto
 
Mali Ararat

Klima e Turqise veqohet e ndryshime te medha. Klima është oqeanike në bregdetin e Detit të Zi, subtropikale në Mesdhe dhe Egje bregdetit dhe kontinentale në të brendshme (Rrafshnalta e Anadollias). Cilsohet me reshje te vogla dhe me munges te ujit.

Hidrografia

Redakto

Bimësia dhe fauna

Redakto

Turqia pas reformave qe u bene nen udheheqjen e Qemal Ataturkut, përjeton nje zhvillim te Hovshëm ekonomik. Degët me te zhvilluara te ekonomise jene industria, bujqesia, treatia, turizmi etj.

Provincat

Redakto