Gjeografia e Afganistanit

Afganistani është vend kontinental me një rëndësi strategjike në regjionin ku ndodhet.

Pjesa më e madhe e vendit është shkëmbore. Më pakë se 10% e sipërfaqes gjendet në nivelin detar nën 600m. Pjesën më të madhe të sipërfaqes mbi 652 090, e mbulojnë vargmalet Hindokush (deri në 7.500m) dhe Sefid Kuh .

Qytete më të mëdha janë Kabuli (int. Kabul, 4.9 milion banorë), Kandara (int. Kandahar, 339,200 banorë), Mazar e Sharifi (int. Mazar-e-Sharif, 239,800 banorë), Herati (int. Herat 166,600 banorë) etj.

Artikulli kryesor Klima e Afganistanit

Klima e Afganistanit është kryesisht e thatë, pasi që pjesa më e madhe e vendit ndodhet në një rripë të thatësisë që shtrihet në Azinë qendrore. Karakteristikë e kësaj klime kontinentale është ndryshimi i madh i temperaturave në mes të natës dhe ditës si dhe të stinëve të vitit. Erërat perëndimore në dimër sjellin reshje mesatare të shiut ndërsa në verë sjellin thatësira po thuajse në tërë vendin përpos në verilindje të Mosunit (int. Monsun) ku ka edhe reshje shiu. Klima e pjesës jugore e vendit është nxehtë ku kultivohet palma Date ( lat. Phoenix dactylifera). Po ashtu Afganistani pas Birmanisë (int. Myanmar) është prodhuesi më i madhë i Opiumit në botë.