Malajzia ka pozitë shumë të favorshme gjeografike. Nëpër teritorin e këtij shteti kalojnë rrugë të rëndësishme detare , që lidhin Oqeanin Indian me Detin e Kinës Jugore, përkatësisht Oqeanin Paqësorë me Arkipelagun e Indonezisë dhe Australinë e përmes ngushticës së Malajës.

Pozita gjeografike e Malajzisë
tumb
tumb

Malajzia përbëhet nga pjesa kontinentale, e cila quhet Malajzia Perëndimore dhe pjesës ishullore, ecila quhet Malajzia Lindore.

Relievi Redakto

 
Arkipelagu i Malajës

Malajzia është kryesisht malorë. Malet kanë shtrirje meridionale. Mallet kryesore janë Singora, ku maja më e lartë është Tohon 2190 m. Prej formave më specifiketë këtij shteti janë shpellat.

Klima Redakto

 
Klimogrami i Malajzisë

Klima në përgjithësi është monsunike. Temperaturat sillen 28,2 °C na janar, deri në 26,9 °C në korrik, ndërsa reshjet mesatare vjetore janë 2443 mm.

Hidrografia Redakto

Lumenjtë më të mëdhenjë janë Bernam dhe Maur, që janë të lundrueshëm për komunikacion.

Bimësia Redakto

Bimësia është e bujshme me lloje të shumta të drunjëve: pyje të pashkelura me palma dhe druri i ferit me line, ndërsa në lartësinë mbi 150 m dominon bimësia subtropikale, ndërsa mbi 2000 m bimësia e viseve të meme gjeografike.