Coordinates: 39°N 25°E / 39°N 25°E / 39; 25

Deti Egje - (greq. Αιγαίο Πέλαγος Aigaío Pélagos, turq. Ege Denizi ose Ege) është pjesë e Detit Mesdhe, dhe shtrihet në mes Greqisë dhe Turqisë.

Deti Egje

Nëpërmjet grykës së Bosforit, detit Marmara dhe Dardaneleve lidhet me detin e Zi. Konsiderohet djep i dy kulturave antike asajë Greke dhe Mikene. Më vonë këtë det e zotruan Persianët, Bizantinët, Gjenovasit si dhe Osmanllinjtë. Sot Detin Egje e ndajnë Greqia dhe Turqia. Emrin e ka marrë nga Egjeu (Αιγεύς), sipas mbretit mitik të Athinës.