Hekurudha Shqipëri-Kosovë është një linjë hekurudhore e planifikuar për ndërtim në një të ardhme të afërt.[1] [2] [3]

GuriPlakës.jpg

HistorikuRedakto

Ideja për ndërtimin e linjes hekurudhore mes Shqipërisë dhe Kosovës është relativisht e vjetër dhe daton nga viti 1933 kur Mbreti Zogu I mblodhi mendjet shqiptare në Durrës, ku edhe përuroi ndërtimin e Hekurudhës Durrës-Prizren, gjë e cila u realizua vetëm pjesërisht në periudhën mes viteve 1937 - 1939.[4] [5]

Shih edheRedakto

ReferimeRedakto

  1. ^ "Albania, Kosovo open way for Durres-Pristina railway link". seenews.com (në anglisht). Marrë më 2021-06-09.
  2. ^ https://euronews.al/en/kosovo/2021/12/09/prishtina-durres-railway-kosovo-government-sets-aside-e1-million-for-feasibility/
  3. ^ https://www.dw.com/sq/shqip%C3%ABria-dhe-kosova-drejt-hekurudh%C3%ABs-durr%C3%ABs-prishtin%C3%AB/a-59955122
  4. ^ https://www.gazeta-shqip.com/mendimi-im/hekurudha-prishtine-durres-kushton-2-miliarde-euro-dhe-projekti-i-mbr
  5. ^ https://gazetablic.com/hekurudha-shqiperi-kosove-investim-strategjik-per-fuqizimin-ekonomik-te-dy-shteteve/